Erős nyitás és zárás keretezte a Szent György Napokat, de van, amin változtatnának a szervezők

Erős nyitás és zárás keretezte az idei Szent György Napokat, a fesztivál kilenc napon át 40 helyszínen 300 programot kínált, összegzett a városnapokat kiértékelő keddi sajtótájékoztatón Knop Ildikó. A szervezők a negatívumokról is beszámoltak és felidézték a vársonapok legnagyobb meglepetését is.

A Szent György Napok szervezője szerint a Queen zenekar dalait klasszikus hangszerelésben megszólaltató nyitókoncert nemzetközi színvonalú produkció volt hazai zenészekkel és külföldi szólistákkal. Ugyancsak markánsra sikerült a városnapok záró momentuma, amikor a Pálffy Tibor – Hobó színművész ötletére a kezdőparádén megjelenő háromfejű sárkány újra feltűnt, füstöt és lángot okádva teherautón vonult a színpad elé, ahol Szent György lovag egy elhajított lándzsával legyőzte.Az Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott Szent György Napok kulturális hetén 3680 jegyet adtak el a különböző klasszikus, dzsessz, blues és világzenei koncertekre, színházi és báb előadásokra, filmvetítésekre, de voltak író-olvasó találkozók és képzőművészeti kiállítások is. A szervezők munkáját 70 fős önkéntes diákcsapat segítette, munkájukra a város további rendezvényein is számítanak, mondta Knop Ildikó. Hozzátette: 32 fős kommunikációs csapat dolgozott a városünnep rendezvényeinek beszámolóin, emellett készült 4 összefoglaló kisfilm, egy a kulturális hétről és egy-egy a fesztiválhétvége minden napjáról, ezeket a Szent György Napok Facebook oldalán tették közzé.

A fesztivál hétvégéjén négy helyszínen voltak koncertek, így a főtéri nagyszínpad mellett, a Sugás áruház előtti Közösségi színpadon, a Múzeumkertben és az Ifjúsági udvarban. A városközpontban mintegy 250 kézműves kínálta portékáját, de voltak mesterségbemutatók, őstermelőknél ínyencségeket lehetett kóstolni és tucatnyi lacikonyha kínálta a harapnivalót. Az Erzsébet Parkban a gyerekek játékos próbákat kiállva kellett legyőzzék a sárkányt.

Antal Árpád polgármester a városnapokat kiértékelő sajtótájékoztatón megköszönte azok türelmét, akik számára az volt a legfelemelőbb pillanat, amikor véget ért a rendezvény, mivel olyan helyen laknak, hogy zavaró lehet számukra a sok esemény. Emlékeztetett, hogy idén a városháza saját alkalmazottai nagyobb szerepet vállaltak a szervezésben, összességében elégedett a munkájukkal és a visszajelzések alapján jövőben még alakítják a rendezvényt.A polgármester szerint az ő szubjektív véleménye egy az 56 ezer sepsiszentgyörgyi véleményből. Szerinte negatívum volt, hogy későn döntötték el, hogy idén a városháza alkalmazottai átvállalják a szervezés nagy részét, ezért volt, amivel megcsúsztak, például nem volt erős a kifele való kommunikáció. Ugyanakkor fontolóra veszik, hogy jövőben csökkentik a rendezvények számát, hiszen idén 300 programot kínáltak, de volt olyan programpont, amelyen kevesen vettek részt, ez a meghívottak szempontjából sem szerencsés.

Antal Árpád szerint rendezetlen volt és nem működött jól a Közösségi színpad, ezért tervezik, hogy jövőre a Szent György téri helyszínt átalakítják, lehet, hogy visszaviszik oda a gyermekvárost. A főtéri színpad viszont jól működött, a tér szellősebbé vált azzal, hogy kivitték onnan a lacikonyhákat. Ugyanakkor gondolkodnak azon, hogy a főszínpadi koncerteket később kezdik el, mert a délutáni órákban csak lézengtek az emberek a színpad előtt.

Az idei Szent György Napokat az elmúlt évek leglátványosabb tűzijátéka zárta, köszönhetően a nemzetközi díjnyertes Pyro Events Team-nek. Visszajelzések szerint viszont túl későn volt a tűzijáték, ezért jövőben várhatóan hamarabb elkezdik. A polgármester hozzátette: büszke arra, hogy nem sérültek a zöldövezetek, ami komoly civilizációs üzenet a város részéről.

Antal Árpád kiemelte, hogy a városnapok kuriózuma volt, amikor a titokzatos, maszkokban fellépő együttes, a Carla's Dreams basszusgitárosa a koncerten megszólalt magyarul: „...magyar vagyok, székely vagyok, és ez a város az enyém, barátaim, családtagjaim vannak itt”, jelentette be. A polgármester Facebook oldalán osztotta meg a jelenet videóját, amely a sajtótájékoztató időpontjában már 254 000 emberhez jutott el, 110 ezren nézték meg, 916-an osztották meg és 1600-an lájkolták. Eddig ez volt a polgármester által megosztott legnépszerűbb bejegyzés.

Az idei Szent György Napokat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 1 millió lejjel támogatta, ebben benne van az a 235 000 lej, amit vásári árusok helyfoglalási díjként fizettek be, emellett támogatók összesen 122 500 lejjel járultak hozzá a kilenc napos rendezvénysorozat sikeréhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?