Menekültválság, visszatérő sztárok és tévéfilmek a 70. Cannes-i Filmfesztiválon

70. alkalommal szervezik meg május 17. és 28. között a Cannes-i Filmfesztivált, amelynek versenyprogramjában idén Mundruczó Kornél menekültválsághoz kapcsolódó története, a Jupiter Holdja is szerepel. Nem ez lesz az egyetlen politikai-társadalmi vonatkozású film a programban. Újdonság az egyik legpatinásabb európai mozifilmfesztiválon, hogy néhány televíziós, illetve internetes produkciót is beválogattak.

Összesen 29 ország 49 filmjét vetítik le, ezek között 12 filmet rendezett nő. A versenyfilmek között szerepel például a skót Lynne Ramsay prostituáltakkal kereskedő bűnbandáról szóló You Were Never Really Here című filmje, a japán Naomi Kawase Radiance című alkotása, amely egy megvakuló fotósról szól, és Sofia Coppola The Beguiled című kosztümös filmje, amely egy 1971-es Clint Eastwood főszereplésével forgatott film remake-je, Colin Farrell, Kirsten Dunst és Nicole Kidman közreműködésével.

Nicole Kidman egyébként a filmfesztivál válogatásában leggyakrabban szereplő diva, összesen négy filmben tűnik majd fel.

A versenyfilmek között lesz a német-török rendező, Fatih Akin In the Fade című filmje is, ami a németországi török közösségben játszódó bosszútörténetről szól.

A vendéglátó Franciaországot négy film képviseli a mezőnyben. Jacques Doillon a száz éve elhunyt híres szobrászról forgatta Rodin című alkotását, a címszerepben Vincent Lindonnal. Francois Ozon négy év után egy thrillerrel tér vissza Cannes-ba. A L'Amant double (A kettős szerető) főszerepeit Marine Vacth és Jérémie Renier alakítja. Az Oscar-díjas The Artist - A némafilmes rendezőjének, Michel Hazanaviciusnak a Le Redoutable (A rettenthetetlen) című filmje Jean-Luc Godard-ról, a francia újhullám legendás rendezőjéről szól, így ismét egy klasszikus filmtörténeti korszakot idéz fel. Először kapott meghívást a versenybe Robin Campillo 120 battements par minute (Percenként 120 szívverés) című filmével, amely az Act Up AIDS-ellenes mozgalom történetét dolgozza fel, Adele Haenellal a főszerepben.Jelen lesz a versenyben az ukrán Szergej Loznyica Dosztojevszkij 1876-os kisregényéből, A szelíd teremtésből adaptált filmjével, Oroszországból pedig Andrej Zvjagincev a Loveless című filmmel, amely egy válófélben lévő párról szól és amelyet ezúttal állami támogatás nélkül készített el, mert előző filmje, a Leviatán kiverte a biztosítékot az orosz kulturális minisztériumnál.

Menekültválság, politikai témák

Visszatér a fesztiválra a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke Happy End című filmjével, amelyről a fesztivál művészeti igazgatója elárulta, hogy a címe nem fedi a tartalmat. Mundruczó Kornél mellett az osztrák filmrendező a másik versenyprogramba meghívott alkotó, aki a menekültválságot tematizálja. Egy gazdag Calais-i család történetén keresztül közelíti meg a témát, főszereplői nagyvállalkozást működtetnek nem messze a menekülttábortól. A filmben Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant és Mathieu Kassovitz játszik.Versenyprogramon kívül vetítik Vanessa Redgrave angol színésznő első dokumentumfilmjét, amely szintén a menekültválságról szól. A Sea Sorrow történelmi kontextusba helyezi a jelenkori népvándorlást. A rendezőként most debütáló színésznő, aki egyébként 2006-ban a kolozsvári TIFF díszmeghívottja volt, párhuzamot von Shakespeare A vihar című drámája és annak a három éves szíriai kisfiúnak a tragikus sorsa között, akinek a partra sodort élettelen testéről készült fotó bejárta az internetet.

Visszatér a fesztiválra Claude Lanzmann a holokausztról szóló híres dokumentumfilm, a Shoah rendezője, ezúttal a Napalm című, Észak-Koreáról szóló dokumentumfilmmel.

Beszivárgott az internetes tartalom és a tévé

A 70. Cannes-i Filmfesztivál érdekessége, hogy most először lesz versenyben a Netflix, illetve az Amazon studios által gyártott film. A Netflix gyártásában készült Noah Baumbach The Meyerowitz Stories című filmje, Adam Sandler és Dustin Hoffman főszereplésével, illetve Bong Joon-Ho Okja című filmje, ami egy állatok kizsákmányolásáról szóló fantasy, Tilda Swinton főszereplésével.

Az Amazon finanszírozásával valósult meg Todd Haynes kosztümös filmje, a Wonderstruck, amely szintén szerepel a versenyprogramban.Több elemző is kiemelte, hogy a televíziós alkotások „beszivárogtak” a filmfesztiválra. Ezekkel kapcsolatban azonban a fesztivál művészeti igazgatója megjegyezte, hogy a klasszikus mozifilmes eszköztárat használják. Az egyik televíziós produkció David Lynch Twin Peaks című sorozatának két friss epizódja, a másik pedig Jane Campion Top of the Lake című detektívsorozatának második évada.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?