Szovátán állítják ki a kibédi dokumentációs fotótábor anyagát

Kibédi hétköznapok címmel nyílik fotókiállítás Szovátán pénteken 18 órától, az Orbán Balázs nyomdokán Kibéd községben címmel 2016-ban megszervezett dokumentációs fotótábor válogatott anyagából.

Az eseményt a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a szovátai Teleki Oktatási Központ közösen szervezi. A kiállítás anyagát a Kibéden 2016. október 21–28. között megszervezett táborban készült fényképek képezik. A tárlat anyaga Kibéd település hétköznapjaiba nyújt betekintést, változatos életképeken és tájrészleteken keresztül.

Az évente más-más tájegységen szervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése. A fényképészek a dokumentáláson túl igyekeztek esztétikusan megörökíteni, visszaadni a látottakat: a népélet mindennapjait, az ember által alkotott és alakított környezetet.

A 34. táborban Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Bartók Izabella (Sepsiszentgyörgy), Borbély Zoltán (Kibéd), Erős Erika (Kolozsvár), Erős Zoltán (Gyergyószárhegy), Fekete Réka (Székelyudvarhely), Kelemen Lajos (Sepsiszentgyörgy), Kerekes István (Kazincbarcika – Magyarország), Kibédi Sándor (Székelyudvarhely), Tordai Ede (Marosvásárhely) és Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy) fényképészek vettek részt.

A pénteki megnyitón a kibédi Mátyus István Általános Iskola diákjai verses összeállítással lépnek fel, majd a Teleki Oktatási Központ munkatársa, Szolláth Hunor és Dósa Sándor, Kibéd község polgármester köszöntik a vedégeket. A kiállítást Róth András Lajos a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum könyvtárőre nyitja meg. A képanyag 2017. június 30-ig tekinthető meg Szovátán, de a tervek szerint később a kibédi falunapokon is bemutatják.

fotó: Balázs Ödön (Székelyudvarhely) fotó: Borbély Zoltán (Kibéd) fotó: Erős Zoltán (Gyergyószárhegy) fotó: Kerekes István (Kazincbarcika-HU) fotó: Tordai Ede (Marosvásárhely) fotó: Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy)

Kapcsolódók

Kimaradt?