Újra összeállt az 1989 utáni kolozsvári festészet „retrogarde” alkotócsoportja

A 6+1-ek csoportja címmel nyílt meg az a képzőművészeti kiállítás szerda délután, amelyben az elmúlt két-három év munkáját mutatta be a kolozsvári „hatok” művészcsoport, amely a rendszerváltás után Ioan Sbârciu egyetemi oktató mentorálásával az új irányzatokhoz való felzárkózás helyett újraértelmezte az ábrázoló festészet műfaját.

A Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban tartott megnyitón Lucian Nastasă-Kovács igazgató a kiállítás címében szereplő plusz egyről, Ioan Sbârciu egyetemi oktatóról beszélt, akinek, mint mondta, nagy szerepe van a kolozsvári képzőművészet alakításában, nem mellesleg pedig Sbârciu volt az, aki a kilencvenes években összehozta a hat művészt egy alkotócsoportba.Dan Octavian Breaz kurátor kiemelte: annak idején a hat művész nagyon sok új megközelítést vetett fel, amellyel a kritikusok nemzetközi szinten is foglalkoztak. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a csoport 1999-ben befejezte a közös munkát, külön-külön mindegyik festő nagyszerű karriert futott be. Breaz szerint kihívás volt szembemenni a kilencvenes évekre jellemző trenddel, amelyhez a román képzőművészet igyekezett felzárkózni – ez performanszt, új médiát, installációt jelentett.

Elmondta, fontos, hogy az avantgárd mellett jelen legyen a retrogarde irányzat is, amely arra hívja fel a figyelmet, amit a folyamatos jövőbe mutatás szem elől téveszthet. Nagy bátorság volt visszahozni az ábrázoló műfajt abban az időben, amikor a legtöbben félelemmel, undorral gondoltak vissza az ötvenes évek szocialista realizmusára – magyarázta a kurátor.Ioan Sbârciu üdvözölte a „hatok csoportját”, majd mindegyik művészről röviden véleményt mondott. Mint kiderült, Andrei Câmpant kiváló festőnek, Pattantyús – Ábrahám Zoltánt végtelenül tehetségesnek tartja, a jelenleg Amerikában élő Aurelian Marius Piroșcă tehetségére már a középiskolában felfigyelt, Leonard Vartic nagy meglepetés számára, aki negyedévben emelkedett ki társai közül, Kudor Duka Istvánról pedig úgy fogalmazott: „kiváló művész, komoly oktató, egy alapember”. A hatodik alkotó, Mihai Pop hiányzott, de az oktató elmondta, lélekben ő is velük volt, az előkészületek során sokat egyeztettek. Sbârciu nagyon jó csoportnak tartja a hatokat, és tiszteli azt a türelmet, amellyel dolgoznak, és amellyel a sikerhez viszonyulnak, mondta.Horea Avram kurátor 1999-ben találkozott először a csoporttal Bukarestben a Fin de Siècle, azaz a Századforduló című kiállításon. Ez folytatása volt annak a hullámnak, amit a kolozsvári hatok már 1996-ban bemutattak a Non-Experiment című kiállításon. Avram a csoport kolozsvári képzőművészetben betöltött fontos szerepéről és az egyetemi oktatásra való hatásáról is beszélt.A kiállítás május 4-ig látogatható a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?