Szaxofon-improvizáció csíki hangra – a Grundban koncertezett a Tóth Viktor Tercett

Csíkszeredában koncertezett péntek este a Tóth Viktor Tercett. A Grundban lezajlott, játékos hangulatból hoztunk mintát a Maszol-olvasóknak.

Újból élvezhette Tóth Viktor magyar alt szaxofonos és csapata zenei társaságát a csíkszeredai dzsesszkedvelő közönség. A tavalyi dzsessztörténeti leckehangversenye, s a One More Minute együttessel közös fellépését követően azonban most a Tóth Viktor Tercettel tért vissza. A többszörösen az Év Jazz-zenésze díjjal kitüntetett alt szaxofonos, zeneszerző, zenekarvezető, a Grund nevű szórakozóhely kis színpadán lépett fel csapatával, és a hangosítás nélküli bő órás koncerten, a stílusokon átívelő, improvizáció központú előadásmódjából kóstoltatta meg a hallgatóságot.

Ebből nem hiányzott a rá jellemző finom humor se. A szeszélyes Hargita megyei időjárásra kacsintva elhangzott a Santa Claus Is Coming To Town klasszikus „tóthviktorosított” verziója is. Amiből pedig helyszíni hangmintát hoztunk, az az, ahogyan a finisben megénekeltette csíki közönségét, és a dalukra improvizált.

Mint azt a csíki koncerten Tóth Viktor kihangsúlyozta: zenésztársai a Tercettben évtizedek gyakorlatával hátuk mögött fölkészültek arra, hogy a finom hangzásokat a maga helyükön, a leghalkabbtól a legerősebbig elhelyezzék. Ezért is fontos az – mutatott rá mintegy közelebb invitálva a közönséget -, hogy „túl halk” hang nincs is, csak túl távol ülők.

A Kiskunhalason 1977-ben született, zenei tanulmányait 14 évesen elkezdő Tóth Viktor különböző formációk tagjaként rendszeresen koncertezik Európában és az Amerikai Egyesült Államokban. Állandó formációjában, a Tóth Viktor Tercettben Orbán György nagybőgőzik és a dobzseniként indult – mára kiváló fiatal dobművészként ismert – Hodek Dávid dobol.első lemeze Tercett címmel 2005-ben jelent meg. A Climbing With Mountains című albuma– Hamid Drake és Szandai Mátyás közreműködésével –, 2007-ben követte, és az Év Jazzlemeze díjat kapta. Hasonló felállással a Tartim jelent meg 2009-ben, majd 2011-ben a Popping Bopping. A Szemed Kincse címmel 2014-ben meg albumot 2015-ben az Év Jazzlemeze Díjjal jutalmazták a kritikusok. További fellépéseit és életrajzi adatait honlapján lehet megtalálni. 

Kimaradt?