Életleckéket is hagyott Csíkszeredában Mika, a dalnok

Emberi tartásról, cselekvésről és háláról is beszélt csíkszeredai előadásán Heinczinger Mika, a legendás Misztrál együttes alapító tagja. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél lezajlott koncertről elhoztunk egy meglepetés-részletet.

Különleges találkozással kínálta meg Csíkszeredát szerda este házigazdaként-társszervezőként a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes az este 7-től kezdődő, közel kétórás ÉgIgéző című koncerten. Heinczinger Miklós Mika, az 1997-ben alakult, költők verseinek jellegzetes megzenésítéséről híres Misztrál Együttes alapító tagja, aki már a színpadot „berendező” hangszereivel – csimpoly, hosszúnyakú török lant, sámándob stb. – fölkeltette az érdeklődést. Az est folyamán a létrehozott harmóniák mestereként is megismerhettük a hófehér vászonöltözetben zenélő Mikát.A koncert elején gitárjával a színpad szélére leülvén közel 10 gyerekdal közös, mókás eléneklésével hangolódott a közönségre, majd a megzenésített versei sorából Áprily Lajosnak szentelte az első, hosszabb szakaszt. A közönséggel beszélgetve többek között elmondta, hogy a koncertet megelőző napon otthon, Énlakán vett részt baráti, kerti munkálatokban, és akkor is leszállt egy ágra mellé, majd ablakán is bekukucskált egy cinege – akiben, finoman, Áprily Lajost köszönthette. Aki tájékozottabb volt a közönségből Mika-koncertjeiről, az nagyokat bólogatott, tudván: Áprilynak egész dalestet is szentelt már Mika, mint egy manapság elfeledésben lévő, egyre kevésbé olvasott erdélyi szerzőnek. Mi pedig azon bólogattunk, hogy éppen aznap tanulta a megzenésített versét egy elsős társaság Csíkszeredában.

A műsorban még halhattunk Arany János, Babits Mihály, Ady Endre, J.R.R. Tolkien, Gyermán Júlia, Szepesi Attila, Osztrogonácz Miklós, Nacsinák Gergely András, Kárpáti Tibor verseket, és nagy meglepetésként egy reggae-stílusú megzenésítést is. Ebből hoztunk a Maszol-olvasóknak:

A dalok összekötőiben illetve felvezetőiben pedig „tanított” is Mika. Azt mondta például, a Szűzanyára is utalva, hogy meg kell tanulnunk újból hálát adni, mert „könyörgésekkel tele van a padlás, de lassan már kimondani se tudjuk azt: köszönöm”. De azzal is: „viselnünk kellene magunkat”. Az emberi tartás, kiváltképp, ami a férfiak tartását illeti, mint mondta, manapság bizony ugyanúgy elkelne, mint Lajos király udvarában, ahol – arany Toldija nyomán rögzítve is - „lányos képű fiók ugráltak, mint a majmok”.

Az előadás során a doromb, vagy a furulya virtuóz kezeléséről is meggyőzte Mika közönségét, a második visszatapsoláskor pedig borzongatóan szép dudaszóval hallgathattuk a Boldogasszony anyánkot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?