Felújítják a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot

A következő egy-két évben felújítják, korszerűsítik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, jelentette be Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke szerint a megyei tanács alárendeltségébe tartozó Székely Nemzeti Múzeum 22 millió lejt nyert a Regionális Operatív Program keretében.

A rangos sepsiszentgyörgyi kulturális intézmény külső és belső felújítása és korszerűsítéséről szóló pályázatról hamarosan aláírják az előszerződést és várhatóan idén a finanszírozási szerződést is. A tanácselnök számításai szerint 1-2 éven belül megújulhat a múzeum Kós Károly által tervezett évszázados épülete.A Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Vargha Mihály szerint hivatalosan még nem kaptak értesítést a nyertes pályázatukról, viszont azt tudják, hogy a vártnál több, azaz 90 pontot kaptak a projektre. Hozzátette: a Kós Károly által tervezett és 1912-ben épített ingatlanban az 1970-es 80-as években történt felújítás, azóta csak kisebb beruházásokra került sor. Bár a műemlék épület kívülről gyönyörű, de belső felújításra van szükség, mivel statikai és épületgépészeti gondok vannak.

Vargha Mihály szerint várhatóan a felújítás ideje alatt nem tudják működtetni az intézményt, de ez idő alatt vándorkiállításokat szerveznek és leltározást végeznek. Hosszú távú terveik között szerepel kávézó, ajándék és könyvesbolt létrehozása is. Olyan múzeumot szeretnének Sepsiszentgyörgyön, amely megfelel a 21. századi elvárásoknak, és ahol a szórakoztatás mellett tudományos kutatásokat is végeznének.

Kapcsolódók

Kimaradt?