Az UNITERHEZ is eljutott a bántalmazott kolozsvári színésznő ügye

Az UNITER elnöke, Ion Caramitru a Maszolnak elmondta: kedden találkozik Bukarestben Tompa Gábor kolozsvári színházigazgatóval, és rá fog kérdezni a bántalmazott színésznő ügyére. Hegedüs Csilla RMDSZ-es politikus szerint a történtek nem tekinthetők a társulat belügyének, Hatházi András színész pedig úgy véli: „egy rendező addig mehet el, ameddig a munkatársai engedik”.

Az Román Színházi Szövetséghez (UNITER) is eljutott a Kolozsvári Állami Magyar Színházban történt incidens ügye. Az UNITER elnöke, Ion Caramitru a Maszolnak elmondta, a sajtóból értesült arról, hogy Andrij Zsoldak ukrán rendező verbálisan és fizikailag bántalmazott egy színésznőt.

„Nem kívánom kommentálni az ügyet, mert nem ismerem a részleteit” – jelentette ki. Caramitru megjegyezte: szintén a sajtóból tudja, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezetősége cáfolta az incidensről szóló értesüléseket. Amikor szembesítettük azzal, hogy a bántalmazás tényét maga a színházigazgató is megerősítette, az UNITER elnöke kijelentette: éppen kedden találkozik a művelődési minisztériumban Tompa Gáborral, és rá fog kérdezni, hogy mi is történt a magyar társulatnál.

Mint korábban írtuk, Henrik Ibsen Rosmersholm című darabja pénteki bemutatójának szünetében Andrij Zsoldak ukrán vendégrendező agresszíven kérte számon az egyik színésznő teljesítményét. Tompa Gábor beszámolója szerint a rendező rákiabált a darab szereplőjére és megrázta a vállát. Az igazgató a Maszolnak elmondta, az incidenst a színház belügyének tekinti.

Hegedüs: nem szabad szőnyeg alá söpörni

Időközben megszólalt Hegedüs Csilla, az RMDSZ nőszervezetének alelnöke, aki szerint az esetet nem szabad magánügyként, az intézmény belügyeként kezelni. „Az áldozat elhallgat – vagy éppenséggel elhallgattatják. Nem tesz feljelentést, és az ügy lezárul. A szemtanúk szintén nem akarnak, vagy nem mernek beszélni az ügyről. Millió ilyen eset van, és pontosan a hallgatás a garanciája annak, hogy ez újra elő fog fordulni" – írta Facebook-oldalára a politikus.

Hegedüs Csilla arra biztatta az érintett színésznőt, hogy ha bántalmazták, álljon ki, tegyen feljelentést, a nőszervezet minden támogatást, segítséget biztosít számára. „A munkaközösséget, kollégákat pedig arra kérjük, hogy NE legyenek partnerek ennek az esetnek a szőnyeg alá seprésében" – olvasható az ügyvezető alelnök bejegyzésében.

Hatházi szerint szükség lenne szakszervezetre

„Egy rendező addig mehet el, ameddig a munkatársai engedik” – jelentette ki a Maszolnak az incidens kapcsán Hatházi András, aki 1992 és 2001 között a kolozsvári magyar társulat tagja volt, azóta szabadfoglalkozású színművészként játszik a társulat előadásaiban.

A színművész arra a felvetésünkre reagált, miszerint számos elismert művészről kiderült, hogy nem bánt túl szelíden a közvetlen munkatársaival, amint például Rainer Werner Fassbinderről, a német új film fontos képviselőjéről olvashattuk nemrég a The Guardianban.

Hatházi elmondta, a kolozsvári társulat tagjaként korábban létrehozott egy érdekvédelmi szervezetet, de a következő évben már nem újította meg a szerződését a színházzal, arról pedig nincs tudomása, hogy létezik-e még a szakszervezet. Egy ilyen szakszervezet törvényes úton szerezhetne érvényt a tagok érdekeinek, tette hozzá.

A színművésztől azt is megkérdeztük, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának oktatójaként, színészmesterség-tanárként mennyire tartja jó karrierkezdésnek azt, hogy a fiatal színészek a kolozsvári társulathoz kerüljenek. „Nem hiszem, hogy számít az, hogy én mit tartok jónak vagy sem. Aki ezt jó döntésnek tartja, megteszi, aki nem, nem fogja megtenni” – válaszolta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?