A Sieranevada kapta a legtöbb Gopo-díjat, nyert a Saul fia is

A Cristi Puiu rendezte Sieranevada című film nyerte a legjobb nagyjátékfilmnek járó Gopo-díjat. A Gopo-gálát kedd este tartották a bukaresti I.L.Caragiale Nemzeti Színházban.

A Sieranevada hat Gopo-szobrocskát kapott a keddi díjkiosztáson: a legjobb nagyjátékfilm cím mellett kiérdemelte a legjobb rendezőnek (Cristi Puiu), a legjobb női főszereplőnek (Dana Dogaru), a legjobb női mellékszereplőnek (Ana Ciontea), a legjobb forgatókönyvnek (Cristi Puiu) és a legjobb vágásnak (Letiţia Ştefănescu, Ciprian Cimpoi) járó elismeréseket is.Hat Gopo-díjat szerzett a Bogdan Mirică rendezte Kutyák (Câini) című alkotás is: a legjobb férfi főszereplő (Gheorghe Visu), a legjobb férfi mellékszereplő (Vlad Ivanov), a legjobb fényképezés (megosztva a Sebhelyes szívek című filmmel), a legjobb hang, a legjobb eredeti filmzene és a legjobb debütfilm kategóriában.

Radu Jude Sebhelyes szívek (Inimi cicatrizate) című filmje a legjobb fényképezés (megosztva a Kutyák című filmmel), a legjobb díszlet, a legjobb jelmezek, a legjobb fodrászi munka és a legjobb smink kategóriákban érdemelte ki a Gopo-díjat. A Sebhelyes szívek operatőre, Marius Panduru a román filmszövetség (Romanian Society of Cinematographers - RSC) díját is megkapta.

A legjobb rövidfilmnek a 4:15 PM - A világ vége (4:15 PM Sfârşitul lumii) című alkotást ítélte a zsűri, Cătălin Rotaru és Gabi Virginia Şarga rendezésében.

A legjobb dokumentumfilmnek járó Gopo-szobrocskát a Csak egy szusszanás (Doar o răsuflare) című film érdemelte ki, Monica Lăzurean-Gorgan rendezésében.

A 2016-ban Romániában is vetített európai filmek közül a Saul fiát tartotta a legjobbnak a zsűri.

Közönségdíjas lett Cristina Iacob Selfie 69 (133 207 személy tekintette meg) és Paul Negoescu Két sorsjegy (Două lozuri) című alkotása (127 513 nézője volt eddig).

Életműdíjat kaptak Ion Dichiseanu és Valentin Uritescu színészek, különdíjat pedig a különleges effektusok és pirotechnika szakértője, Constantin Petre.

Kapcsolódók

Kimaradt?