A színház felé fordul a nagyváradi HolnapUtán Fesztivál

A HolnapUtán Fesztivált ötödik alkalommal szervezi meg Nagyváradon április 6 –9. között a Szigligeti Színház. Arról, hogy mi változott az elmúlt évekhez képest, és hogy milyen programokkal várják a nézőket Czvikker Katalin, a színház főigazgatója, Fazakas Márta a Szigligeti Társulat művészeti titkára és a fesztivál főszervezője, Szűcs László, a Várad irodalmi és kulturális folyóirat főszerkesztője és Bíró Árpád Levente kommunikációs felelős beszélt a keddi sajtótájékoztatón, ahol a színházi világnap nagyváradi programjait is ismertették.

Még év elején egyeztettek arról Szűcs Lászlóval, hogy a tavaszi HolnapUtán Fesztivál a színház, míg az őszi HolnapFeszt az irodalom felé fordul markánsabban, hangzott el. Az együttműködés természetesen megmarad, hiszen a nagyszínpadi előadások és koncertek mellett az ÉlőVárad fiatal szerzőinek szövegeiből készül egy performansz. Ennek egyik érdekessége, hogy öt színművészeti egyetem és főiskola összesen 14 rendező és színházi szakos hallgatója hozza létre az előadást. A fiatalok Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Budapestről, Kaposvárról és Újvidékről érkeznek Nagyváradra.

A fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház Homemade című előadása nyitja április 6-án délután (az alkotókkal készült interjúnk itt olvasható), ugyanaznap este a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című előadást láthatja a közönség, melynek szövege és rendezése is Radu Afrim munkája.Április 7-én a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói a Kiadjamagát, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói pedig a George&Cole című előadással lépnek színpadra.

Április 8-án a házigazda Szigligeti Társulat Trónok arca casting című előadását láthatják, április 9-én, a fesztivál zárónapján mutatják be a HolnapUtán Projektet, majd sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgár című, többszörösen díjazott előadásával zárul a fesztivál.

A HolnapUtán fesztiválon – részletes programja itt olvasható – fellépnek még színészzenekarok is. A március 27-i színházi világnap eseményeiről itt olvashatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?