Öt erdélyi versenyző vesz részt a 2017-es Versünnep Fesztivál döntőjében

Míg az újjáindulásának idején és az azt követő években is sokan vettek részt a Versünnep Fesztivál erdélyi elődöntőjében, az utóbbi időben kevesebben jelentkeznek erre a megmérettetésre. Kilyén Ilka színművész, a zsűri tagja úgy fogalmazott, bár kevesen voltak, azok, akik továbbjutottak, méltón képviselik Erdélyt az április 9-i, budapesti eseményen.

Az idei Versünnep Fesztivál erdélyi elődöntőjét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermében tartották. A versenyt Arany János születésének 200. és halálának 135. évfordulója, Ady Endre születésének 140. évfordulója, valamint Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulója tiszteletére – vers- és prózamondás, énekelt vers vagy versmegzenésítés és képző-, és/vagy filmművészeti alkotás kategóriákban hirdették meg.A megmérettetésben a következők vettek részt: Illés Alexa, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem II. éves magiszteri színész szakos hallgatója, dr. Incze G. Katalin zeneszerző, Laczkó Vass Róbert színművész, előadó, Kocsis Tünde rendező, Zorkóczy Zenóbia színésznő, előadóművész, Bajkó Edina, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem I. éves magiszteri színész szakos hallgatója, Szép András zongorista, a dalok társszerzője; Buchmann Wilhem, a kolozsvári BBTE I. éves mesteri színész szakos hallgatója.

A zsűri tagjai, akárcsak az előző években, Kilyén Ilka, Tompa Klára és Bokor Barna, a Tompa Miklós Társulat művészei voltak, akik értékelték a fellépőket, a műsorvezető szerepét Gecse Ramóna színművésznő töltötte be.

Kilyén Ilka a Maszol érdeklődésére elmondta, se a tavaly, se az idén nem jelentkeztek tömegesen a versmondók, de akik kiálltak a színpadra, nagyon körültekintően, egyéni adottságaiknak megfelelően választottak verset. Idén legfőképp a modern, kortárs versek domináltak, azokat sokkal nagyobb szakmai tudással adták elő a versenyzők. Arany János igazi nagy versei, balladái kimaradtak, ami Kilyén Ilka szerint elgondolkodtató, hiszen azok jól mondhatók, szépek, a színész számára nem kellene nehézséget jelenteniük. „Gazdag felhozatal jellemezte az énekelt verskategóriát, jól megzenésített verseket hallhattunk és külön színfoltot jelentett a megfilmesített verskategória is” – értékelte a fellépők előadásmódját a zsűri tagja, akinek az Incze G. Katalin-féle megzenésített vers tetszett a legjobban.

Az erdélyi elődöntő továbbjutói:
Mondott vers kategóriában: Illés Alexa, Bajkó Edina
​Megzenésített vers kategóriában: dr. Incze G. Katalin és Laczkó Vass Róbert, valamint Laczkó Vass Róbert és Szép András párosai Megfilmesített vers kategóriában: Kocsis Tünde

Kapcsolódók

Kimaradt?