Kolozsvári orosz-magyar művészházaspár kiállítása nyílt meg Marosvásárhelyen

Kolozsvári képzőművész-házaspár mutatkozott be Marosvásárhelyen a Bernády Házban, ahol a tűzzománc-alkotások, az olajfestmények még március 25-ig láthatók.

Anastasia Vdovkina Moszkvában született, az orosz tűzzománcművészet nemzetközileg is elismert képviselője, az évszázados hagyományok folytatója, illetve azok ötvözője a modern, kortárs művészettel. Férje, Egri András szintén sikeres tűzzománcművész, aki fest is, és ólomablakokat is tervez, alkotásai és felesége művei illeszkednek egymáshoz, hangulatban, színvilágban, gondolatokban, kisugárzásukban egyaránt.A Bernády Ház kiállítótermébe lépve feltűnik az egyedi hangulatot árasztó tűzzománckompozíció, a Fehér tenger. Meglepetés-szerű az Erdély című alkotás is, amelyen jellegzetes erdélyi és székely motívumok láthatók. Többféle kultúrából ihletődtek a művek, a tűzzománcok és festmények, amelyek ismert és ismeretlen motívumokat használnak, távoli vidékek hangulatát idézik, az ikonok például úgy ábrázolják a szenteket, mint érző és élő embereket.

Havas tájak, színes városrészletek, székelykapu, erdélyi hegyek, kopjafák, totemek, rovásírás, jurta, életfa jelenik meg a műveken, amelyekről nem hiányoznak a biblikus látomások sem, vagy a távoli orosz tájak, vidékek különös hangulata.

A Bernády Ház hétköznaponként délelőtt 9 és este 6 óra között várja a látogatókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?