Elhunyt Bodor Pál, Diurnus

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Bodor Pál író, újságíró. Több álnéven is írt, ezek közül talán a legismertebb a Diurnus volt – írja az Index.

Bodor Pál 1930-ban született Budapesten. Temesváron a piarista líceumban érettségizett 1948-ban. A bukaresti egyetem filozófia-lélektan karán kezdte meg tanulmányait, majd a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen tanult. Romániai magyar lapoknál dolgozott, 1967-től 1970-ig az Irodalmi Könyvkiadó nemzetiségi részlegét, majd a Kriterion Könyvkiadó magyar szerkesztőségét vezette.

1970-től 1979-ig a Román Rádió és Televízió nemzetiségi műsorainak főszerkesztője volt. Az ő nevéhez fűződik a Román Televízió magyar adásának és későbbi munkatársi gárdájának kialakítása. 

1983-ban Budapestre költözött, ahol 1984-től a Magyar Nemzet, 1991-től a Népszabadság szerkesztője lett. Fontos szerepe volt a Ceaușescu-diktatúra és a 1989-as decemberi romániai események magyarországi magyarázatában és megismertetésében. A Diurnus (latinul naponkénti, egy napi) álnevet is azért választotta, hogy Bukarestben maradt lányát ne érje bántódás. Publicisztikái mellett több verseskötete is megjelent, és fordítóként is jelentőset alkotott.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kegyelettel emlékezik irodalmi munkásságára, közéleti tevékenységére, fejet hajt Bodor Pál előtt. Olyan hétköznapi hőst tisztelhettünk benne, akit hosszú ellehetetlenítések sorát követően sem lehetett elhallgattatni, aki kiállta az élet mindhét próbáját” – írja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szerkesztőségünkbe eljuttatott nekrológban.

Kimaradt?