Nagylaktól Kisiratosig járta Arad megyét a Gasztroangyal

Hamarosan új évaddal jelentkezik a Duna TV-n a népszerű kulináris sorozat, a Gasztroangyal. Borbás Marcsi műsorvezető és stábja a friss epizódok egyikét Arad környékén forgatta kedden és szerdán.

A magyarországi Nagylakon nemrégiben újranyílt kenderüzemben tett látogatás után a határ innenső oldalán, a nagylaki gőzgombóc-készítést rögzítették a helybéli szlovák asszonyok közreműködésével.Egy kis aradi séta után kedd este a Tulipán Könyvesbolt és Borozó törzsközönségének jelenlétében Borbély Zsolt Attila készített a Gasztroangyal számára borkorcsolyákat padlizsánból – legalább hatféle módon tálalta az erdélyi konyha egyik fontos alapanyagát, emellé házi felvágottakat és környékbeli termelők sajtját szolgálta fel a jelenlévők ízlelőbimbóinak örömére.Az ismert politológus, közíró, gasztroblogger és borszakértő számára élmény volt az aktív közreműködés a műsorban. „A Gasztroangyalnak kezdetektől rajongója vagyok, mert az, amit csinál, lenyűgöző” – fogalmazott. „Felmutatni a magyar értékeket, a Kárpát-medence sokszínűségét, hogy milyen autentikus magyar kulináris gyökereink vannak, és mindezt kedvesen, bájjal, ötletességgel – csak jót tudok erről mondani. Titkolt vágyam volt, hogy egyszer csak eljön Aradra, miután a Székelyföldet körbejárta, és annak is örvendek, hogy adhattam néhány tippet, hogy Aradon mi az, ami izgalmasat tud nyújtani a gasztronómia terén, de egyben magyar vonatkozású is.”

A Tulipánból Arad-Hegyaljára, a történelmi borvidékre, Balla Géza ópálosi pincészetéhez vezetett az út, majd szerda délelőtt Aradon az úgynevezett nagypiacon kalauzolta végig Borbély Zsolt Attila a magyar termelők portékái között Borbás Marcsit. Sok kofa és vásárló felismerte a tévés személyiséget, a rajongók dicsérték őt és műsorát, amit Marcsi egy-egy kedves szóval köszönt meg.Brandt Loli házi cukrászüzemében a suhajdakészítés fortélyait rögzítette a stáb, ami után Kisiratosra vezetett a csapat útja: a környéken egyedülálló, szalmatüzelésű kemencében készülő kenyér sütésénél asszisztált Borbás Marcsi, ami után Torma Gizi néni messze földön híres „savanyúlevesének” a készítését filmezték le, az ínyencséget pedig közösen fogyasztotta el a stáb a jelenlévő helybéliekkel.„Kárpát-medence-szerte nagyon vendégszeretők a magyarok, de szeretnek vendégeskedni is” – mondta Borbás Marcsi, mielőtt azt a kérdést feszegettük volna, hogy mi a Gasztroangyal töretlen sikerének a titka. „Nincs titok!” – mondta – „Mindenkinek volt egy vidéki nagymamája, ezekhez az ízekhez kötődünk leginkább, hiába a globalizáció, hiába eszünk pizzát és hot dogot, azért mégiscsak a hagyományos ételekhez kötődünk érzelmileg a legjobban. Ebben a műsorban nincs manipuláció, nincs előre megírt szövegkönyv, mindenki saját magát adhatja. Ha például valaminek az elkészítése sokáig tart, akkor bevalljuk, hogy van egy készen, nem játsszuk meg, hogy lám, hirtelen elkészült, hanem elmondjuk, hogy igen, előre készültek, mert különben ez ennyi és ennyi ideig tartana. Tehát a valóság jelenik meg a képernyőn.”Az Aradon felvett rész március végén, április elején láthat majd a Duna TV-n. A stáb csütörtökön és pénteken Méhkeréken, illetve Nagyszalontán forgat, utóbbi helyszínről a 200 éve született költő, Arany János kedvenc fogását és desszertjét ismerhetik majd meg a tévénézők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?