A Magyar Állami Operaház művészei lépnek fel Kolozsváron

A világhírű Boross Csilla operaénekesnő játssza a címszerepet, míg Scarpiát Kálmándi Mihály énekművész alakítja a Kolozsvári Magyar Opera március 14-ei Tosca előadásában. Az előadást Jankó Zsolt vezényli, rendezője Katona Zs. József. Giacomo Puccini remekművét március 14-én este fél héttől tekintheti meg a közönség az opera nagytermében, közölte az intézmény.

Puccini tevékenységében fonódik össze a bel canto gördülékenysége és a verizmus valóságközelisége, de míg a verizmus hirdetőit elsősorban és mindenekelőtt az ,,élethez való hűség” érdekelte, addig Puccini számára a szépség volt a végső értékmérő. A Tosca római ősbemutatóján (1900. január 14., Teatro Costanzi) tombolt a közönség. Cavaradossi ,,E lucevan le stelle” (Tiszta csillagos éj volt) áriáját megismételtették, Puccinit pedig hatszor hívták a színpadra. Ettől kezdve a Tosca az olasz operaszínpadok repertoárjának alapja lett.

Az előadás szereplői: Boross Csilla (Tosca), Pataki Adorján (Mario Cavaradossi), Kálmándi Mihály (Scarpia), Gergely Arnold (Cesare Angelotti), Köpeczi Sándor (A sekrestyés), Rigmányi István (Spoletta), Naphegyi Béla (Sciarrone), Kerekes Mária (Pásztorfiú), Peti Tamás Ottó (Börtönőr).​ 

Boross Csilla operaénekesnő Washingtontól Rómán át Sanghajig a világ számos operaházában énekelt már. Számos díja mellett 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét a nemzetközi és hazai színpadokon egyaránt jelentős sikereket arató énekművészete elismeréseként.

Kálmándi Mihály tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskolán végezte 1985-ben. Részt vett Pavel Lisizian mesterkurzusain Weimarban. 1981 és 1987 között a kolozsvári opera énekese volt. A Magyar Állami Operaház 1988-ban szerződtette. Nemzetközi karrierjét OlaszországbanTriesztben kezdte, Verdi Nabucco-jának címszerepében. Vendégszerepelt többek közt Olaszországban, Ausztriában, Spanyolországban, Görögországban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?