Tamási-darabbal vendégszerepel Erdélyben a budapesti Nemzeti Színház

Négyállomásos erdélyi turnéra viszi a budapesti Nemzeti Színház Tamási Áron Vitéz lélek című példázatából készült előadását.

2013 szeptemberében, a Vidnyánszky Attila által vezetett budapesti Nemzeti Színház nyitóelőadása a Vitéz lélek volt. Azóta már több mint ötvenszer került színre Tamás Áron példázata a Nemzetiben, és számos magyar városban is látható volt. A Vitéz lélek a premier óta bejárta a Kárpát-medence magyarlakta vidékeit is: volt Romániában (Szatmárnémeti, Székelykeresztúr, Nagyvárad, Arad), Ukrajnában (Ungvár, Munkács, Beregszász), Szlovákiában (Révkomárom, Királyhelmec), Szerbiában (Zenta), Szlovéniában (Lendva).„A Vitéz lélek az újrakezdés darabja – az első világháború után játszódik, és a másodikban íródott. Amikor romokban a házunk, a hazánk, mivel lehet újrakezdeni, s főleg milyen hozzáállással? Egy szamár – az előadásban testi mivoltában meg sem jelenő figura – a maga alázatosságával, a hátán hordott keresztjével több, mint jelkép. S persze a darab középpontjában ott van még a szerelem csodája is. A mese, amely egyre inkább hiányzik az életünkből. Bevallom, rendezőként magam is egy jó évtizeden át száműztem a történetet és a mesemondást a munkáimból. Most viszont úgy gondolom, hogy ezek nélkül nincs színház. Más kérdés, hogy milyen eszközökkel, milyen formában mesélünk. (…)”- mondta az előadásról Vidnyánszky Attila rendező.

Az előadást 2017. március 20-án, hétfőn este hét órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban játsszák először. Korábban a Maros megyei Mikházán megszervezett Csűrszínházi Napok alkalmával is előadták, de most az eredeti, teljes díszletben lesz látható Marosvásárhelyen. Külön érdekesség, hogy ezúttal Nikita szerepében Szélyes Ferenc marosvásárhelyi színész lép fel vendégművészként.

Vitéz lélekkel március 21-én Farkaslakán, Tamási szülőfalujában, a Tamási Áron Művelődési Házban, március 22-én Székelyudvarhelyen, 23-án pedig Csíkszeredában is fellép a társulat.

A budapesti Nemzeti Színház társulata árpilis 6-án Kolozsváron is fellép a Tóth Ilonka című előadással.

Tamási Áron: VITÉZ LÉLEK - példázat három felvonásban
Balla Péter – TRILL ZSOLT, Lázár – HORVÁTH LAJOS OTTÓ, Ambrus – MÉCS KÁROLY m. v., Boróka – BARTA ÁGNES e. h., Nikita – SZÉLYES FERENC m.v., Sári – NAGY ANNA m. v., Kristóf – TÓTH LÁSZLÓ, Rozáli – TROKÁN NÓRA m. v., Panna – TÓTH AUGUSZTA, Csorba – VARGA JÓZSEF,  Büllents – ÚJVÁRI ZOLTÁN, Gyerekek: DEMÉNY ÁKOS, DEMÉNY MÁTÉ, HERÉDI MÁTYÁS.
Hangfelvételről közreműködő zenészek: Pál István (hegedű), Kiss Gy. László (tárogató, klarinét), Réman Zoltán (szoprán és alt szaxofon), Bognár András (ütőgardon), Horváth Balázs (nagybőgő), Csergő Domokos (dobok, ütőhangszerek), Könczei Árpád (zongora, elektromos orgona)
Zeneszerző: Könczei Árpád;
Díszlet: Olekszandr Bilozub;
Jelmez: Balla Ildikó;
Dramaturg: Szász Zsolt
Rendező: Vidnyánszky Attila
Az előadás premierje 2013. szeptember 27-én volt a budapesti Nemzeti Színházban
Korhatár nélküli előadás, 2 óra 40 perc, 2 szünettel

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?