Ezt kell tudni a vasárnapi Oscar-gáláról

Vasárnap rendezik a 89. Oscar-gálát a Los Angeles-i Dolby Színházban. A díjátadó ünnepség amerikai idő szerint este fél 9-kor kezdődik. Romániában a Digi Film és a Digi 24 csatornák szerezték meg a közvetítés jogát, a gála vasárnapról hétfőre virradó éjjel 2 órától kb. reggel fél 7-ig látható. Aki lemaradna, megnézheti a műsor szerkesztett változatát hétfő este tíz órakor a Digi Film csatornán.

A ceremóniamester idén először Jimmy Kimmel lesz. Hagyományosan az előző évben díjazott színészek adják át a színész-díjakat, így valószínűleg feltűnik majd a színpadon Leonardo DiCaprio, Brie Larson, Mark Rylance és Alicia Vikander.A gálaműsor fellépői között több híres zenész is lesz, ugyanis előadják a legjobb eredeti betétdal Oscar-díjára jelölt 5 dalt. Miranda Auli'i Cravalhoval együtt adja elő a How Far I’ll Go című dalt a Moana című animációs filmből, Sting a The Empty Chair című dalt énekli a Jim: The James Foley Story című dokumentumfilm spundtrackjéről, Justin Timberlake is színpadra lép a Trolls című film betétdalával, a Can’t Stop the Feeling cíművel, az Oscar-díjas dalszerző-énekes, Legend pedig a La la Land két dalát, az Audition (The Fools Who Dream) és a City of Stars címűeket adja majd elő.

London kárpótolja az iráni jelöltet

A ceremóniát beárnyékolja, hogy Donald Trump amerikai elnök beutazást korlátozó rendelete nyomán az Oscar-díjra jelölt Asghar Farhadi iráni rendező bejelentette, hogy nem vesz részt a Los Angeles-i gálán. Kárpótlásul Londonban a Trafalgar téren vetítik le az Oscar-gála estéjén Az ügyfél című, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölt filmjét. A vetítést London polgármestere, Sadiq Khan szervezi, legalább 10 ezer nézőt várnak, akiknek a brit filmipar jeles alkotói, többek közt Mike Leigh mond majd beszédet a vetítés előtt.

A Facebook-központból jelentkezett be Deák Kristóf

2017-ben is van magyar Oscar-jelölt: vasárnap éjszaka Deák Kristófnak szurkolhatunk, aki a Mindenki című rövidfilmmel bekerült a legjobb élőszereplős rövidfilm kategória öt jelöltje közé. Érdekesség, hogy a Mindenki zenéjéért ugyanaz a Balázs Ádám zeneszerző felelt, aki Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmjében is dolgozott. A Mindenkit romániai idő szerint vasárnap este 10 óra 5 perctől tűzte műsorra a Duna Tv. 

Deák Kristóf már bemutatkozott az amerikai közönség előtt: szerda este a Facebook Los Angeles-i központjából jelentkeztek be az Oscar-jelöltek, köztük a fiatal magyar rendező is, aki hosszabb ideje Londonban él és dolgozik, így tökéletesen beszél angolul.

Nézői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy már tíz évesen VHS kamerával szaladgált, de később inkább zenével foglalkozott, rock-csapatban énekelt, volt egy rádióműsora is, majd két barátja hatására, akik a budapesti Filmművészeti Egyetemre felvételiztek, ő is a film felé irányult. Kiskorában nagyon szerette Billy Wilder filmjeit (Alkony sugárút, Van, aki forrón szereti), de Darren Aronofsky Rekviem egy álomért és Matthieu Kassowitz La Haine című filmje döbbentette rá többek között, hogy a filmekkel üzeneteket lehet megfogalmazni.

A Mindenki ötlete 2012-ben született meg, ekkor hallotta egy svéd barátjától a történetet Londonban, amit először angol forgatókönyvírókkal, londoni környezetre írtak meg, de nem sikerült rá pénzt szerezni, később aztán átírta a sztorit Budapestre, és ez a próbálkozás már sikerrel zárult.

Azt is elárulta, hogy nagyon fontos neki a filmek ritmusa, ezért elengedhetetlennek tartotta, hogy megtanuljon vágni, mielőtt rendezni kezd. Egyébként az operatőri szakmát kivéve szinte mindent kipróbált már a filmiparban: fokozatosan közelített a rendezés felé.

A magyarországi Paramount Channel péntektől vetíti Deák Kristóf legutóbbi magyarországi munkáját, az Eszméletlen című, 3-4 perces részekből álló fekete komédia sorozatot.

Deák Kristóf nem az első, és reméljük, nem az utolsó magyar Oscar-jelölt. Itt tesztelheted, hogy mennyit tudsz a díj történetének magyar vonatkozásairól. A 2017-es Oscar-jelöltek listája itt böngészhető

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?