Szabó Magda felolvasómaraton zajlik kedd estig, csíkszeredai origóval

Mintegy harmincezren csatlakoztak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár felhívásához: 14 erdélyi megye társulásával, külföldiek virtuális bekapcsolódásával, kedden 6 óráig zajlik a felolvasómaraton. Idén a száz éve született Szabó Magda írásaiból válogatnak a mozgalom résztvevői.

Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron művei után 2017-ben Szabó Magdát választották a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében február 21-én zajló nemzetközi felolvasómaraton szerzőjének.A csatlakozás egyetlen feltétele az online regisztráció volt, így tudják követni a mozgalom „térképét”: tizennégy romániai megyéből (Arad, Bákó, Beszterce, Bihar, Brassó, Fehér, Kolozs, Kovászna, Krassó-Szörény, Maros, Szatmár, Szilágy, Temes), több magyarországi településről, de Németországból, Svédországból, Szlovákiából, Belgiumból, Angliából, Írországból is jelezték, hogy bekapcsolódnak. Hargita megyéből közel 15 regisztrációt jeleztek, Maros megyéből közel 5000-t.

„A közös olvasás élménye összekapcsol, legyünk minél többen részesei ennek az élménynek idén is” – hangsúlyozták toborzójukban, illetve a kedd 10 órai rajton a szervezők.

A rendezvény központi helyszínén, a Kájoni János Megyei Könyvtár kiállítótermében Szabó Magda könyvkiállítással is köszöntötték a szerzőt. Ottjártunkkor éppen középiskolások csapata adta egymásnak - pár perces szövegrészletek felolvasása után - a mikrofont, majd mindannyian örömmel tették el a maraton résztvevőinek hagyományosan járó, névre szóló emlék könyvjelzőt. Ezt a külföldi településeken fölolvasóknak virtuálisan továbbítják a könyvtár munkatársai.A megyei könyvtárban délután hat óráig zajlik az esemény, a hirtelen impulzusra becsatlakozók a helyszíni kötetekből választhatnak kedvük vagy ízlésük szerinti részletet.

Az első felolvasómaratont a csíkszeredai László Judit pedagógus kezdeményezésére szervezték meg 2009-ben Székelyudvarhelyen, ahol Benedek Elek műveiből olvastak. A Kájoni János Megyei Könyvtár 2014-től főszervezője a rendezvénynek, együttműködésben Hargita Megye Tanácsával. Az évek során az esemény nemzetközi szintűvé nőtte ki magát, tavaly 8 országban közel 40 ezren olvastak fel Tamási Áron műveiből.

Szabó Magda (1917–2007) Kossuth-díjas magyar író, műfordító, eredetileg költőként indult, és 1958 után jelentek meg regényei, drámái. A Freskó és Az őz című regények hozták meg számára az ismertséget. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt, regényei számos országban és nyelven megjelentek. Életművében bármely korosztály találhat magának kedvére valót, sok írása foglalkozik női sorsokkal és kapcsolataikkal (például a Danaida, Az ajtó vagy a Pilátus), de témái egyetemesek, a világ bármely pontján élő olvasóhoz szólnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?