Finomra hangolta Csíkszeredát a londoni Adam Haraszti Project

Jazz, soul, hip-hop műfajok keverékeként ható, intim és felszabadító muzsikával szolgált csíkszeredai állomásán a londoni Adam Haraszti Projekt. Az Ólommadár kultúrkocsmában nyújtott koncertjükön romániai turnéjukról árult el a Maszolnak kulisszatitkokat a zenekar vezetője.

Csíkszeredában az Adam Haraszti Projekt fellépését nagy rajongás előzte meg a virtuális magánfelületeken. A városban évente nemzetközi dzsesszfesztivált is szervező Szilágyi Nóra lapunknak elragadottan beszélt róluk, jelezve, már régóta vágytak meghívni őket Csíkszeredába, de lehetetlen volt az időzítést a fesztiválidőponttal is összeegyeztetniük. A csapat viszont most, igaz, jóval kisebb közönségnek, de fölkerekedett, és egyszerűen ellazította az Ólommadár hallgatóságát.Sheldon Agwu gitáron, Bodo Maier trombitán, David Mrakpor basszusgitáron, és Adam Haraszti dob mellől vezényelte a zenekart és az iramot. A marosvásárhelyi helyszínről érkező csapat vezetője elárulta: ahogy megérkeztek, és a hegyekből eléjük tárult Csíkszereda, már tudták, hogy nagyon szép hely lesz, és ez be is igazolódott. „Az emberek nagyon kedvesek, és úgy tűnt, hogy élvezték a koncertet. Az eddigi turnéállomásokon is nagyon jó közönségünk volt és remélem ez töretlen lesz a hét végéig” – fogalmazott Haraszti Ádám.Az együttes frontemberétől megtudtuk: tavaly novemberben kaptak lehetőséget Londonból a Szegedi Jazz Napokra, és úgy gondolta, hogy „több helyen is kell játsszunk, ha már itt vannak a fiúk.” Ezzel az alap-hozzáállással érkeztek Kolozsvárra, ahol megismerkedtek Benedek Róberttel, ő segített megszervezni a most Temesvárról induló koncertsorozatot.

A fő ok, amiért a holtszezonban játszanak csak az – tudtuk meg –, hogy a zenekar többi tagja márciustól nagyon elfoglalt lesz. Ádám viszont mindenképp meg akarta szervezni, és nagyon örül, hogy sikerült. „Reméljük, hogy itt minél több emberrel sikerül megszerettetni a zenénket és a jövőben a nagyobb fesztiválokon is részt tudunk majd venni” – mondta.

Ádám Haraszti 2013 szeptemberében költözött Londonba, ahol az Institute of Contemporary Music Performance-ban kezdte el hároméves tanulmányait. Mint felfedte, az utolsó évben két vizsgafeladat miatt kezdett el dolgozni Sheldon Agwu-val, valamint a több hangszeren otthonosan játszó David Mrakporral. A kisgyerekkora óta trombitázó, svájci konzervatóriumban végzett Bodo Maier-t Sheldon ajánlotta be a csapatba. Májusban készítettek közösen egy lemezt, amely a The First (Az Első) nevet viseli, valamint a diploma-koncerten is felléptek – „ez volt az első hivatalos koncertünk együtt” – fogalmazott Ádám.„A következő időszakban, amíg a többiek nem lesznek szabadok, szeretnék írni egy új lemezt amin már 8-10 dalt képzelek el. Ha minden jól megy, akkor már nyáron, de ősszel biztosan szeretnék egy újabb turnét, amit minimum kéthetesre tervezek és remélem, hogy sikerülni fog”- fedte fel továbbá terveit a zenekarvezető.A csapat péntek este 21 órától Székelyudvarhelyen a G Pont-ban, szombaton 20 órai kezdettel a Hostel Pubben lép fel, majd február 19-én Déván a John’s Cafféban, végül fölkanyarodnak Szegedre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?