Interaktív előadással rukkolt elő Csíkszeredában a Hargita együttes

Főszerepben Antal Adorjánnal, a Fölszállott a páva 2015-ös szóló és páros tánc kategória győztesével, kedden mutatja be Pöttöm Palkó című mesés táncjátékát a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A kisiskolásoknak készült előadás főpróbáján jártunk.

Elöljáróban leszögezhetjük: nem egy üldögélős előadás a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Pöttöm Palkója. A sajtónak hétfőn bemutatott új előadás során megtapasztalhattuk: a jelen levő gyerekközönséget nem csak „mímelve” mozgatják meg az új előadásban, hanem gyakorlatilag vándorolni kezd egy adott pillanatban az egész közönség – tehát gyakorlati jó tanácsunk a kísérő tanítóknak, hogy a sapka-sál-kesztyűket biztonságosan tárolják már a legelején, például a ruhatárban.

De ne vágjunk a dolgok elejébe. A mese alaptörténete kissé a Jancsi és Juliskára emlékeztető: a gyerekeiket az erdőben hagyó szegény favágó szívszaggató históriája. Míg az eredeti Pöttöm Palkó Charles Perrault-meséjében még csak a 7 fiú között a legkisebbik, a csíkszeredai előadásban már 13 gyerek zsúfolódik a favágólakban. A Hargita Együttes két háborút megjárt narrátorral ecseteli az eseményeket, és arendező-koreográfus Ivácson László, valamint a dramaturg Fazakas Misi által elénk kibomló történetben ők azok, akik egyaránt animálják a közönséget, s a táncosokkal is tréfásan „összekacsintanak”.

És ami ezután következik, ismerős világba viszi a gyerekeket. A kisiskolásoknak otthonos mondafüzérek, mondókák, kiszámolók, vagy akár bosszantó névcsúfolók teljes arzenálja átvonul az előadáson. Első pillanattól látványos botos táncokat komponálva élvezhetjük a zenei szerkesztő Fazakas Levente válogatását, és összeszoruló szívvel sajnálhatjuk a jajveszékelő, magára maradt gyerekeket, hibáztathatjuk a könyörtelen szülőket. A rengeteg erdő kellős közepén kibomló kalandok során, amint várható volt, a legkisebb testvér, Pöttöm Palkó hőssé érik, és a kezdeti megaláztatásait ünnepléssé alakítják tettei, testvérei vállukon hordozva ünneplik végül. Antal Adorján könnyed, kecses mozdulatai és szólói harmonikusan illeszkednek az együttes tagjainak koreográfiájához, és végig gyönyörködhetünk a táncok „nyelvében”. Egy adott pillanatban pedig a kis hősünk énekhangját is meghallhatjuk, mihelyt a reszkető nyuszival barátkozik.

Nem mellesleg, az egész erdő megelevenedik az előadásban, vérengző pillanatokat is átélhetünk, és nem csak reszkethetünk hősünk Dávid és Góliát-szerű párbajában, de az egész nézőközönség segítő közösségként szólhat bele a történésekbe. Végül pedig mind egy szálig megtáncoltatják a jelenlevőket, és kis szerencsével, keresztnevével a szereposztásba is belekerülhet, aki a lagzit megelőzően ezért jelentkezik. Készüljön tehát mindenki egy mozgalmas, interaktív játékra, és ismerősen csengő gyerekdalainak élményszerű, történetté fűződésére.

Az előadás bemutatója a csíkszeredai művelődési házban 2017 február 14-én, kedden délelőtt 10 órakor kezdődik, és déli 12 órakor ismétlik az előadást. További előadások február 15-én, szerdán délben 12 órától, 16-án, csütörtökön délelőtt 10 órától és déli 12-től, valamint 17-én, pénteken délelőtt 10 órától lesznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?