„Árnyalatok vízesése” – megnyílt a Best 100 fotókiállítás Csíkszeredában

Ötödik alkalommal hirdetett nemzetközi fotópályázatának díjazását tartotta csütörtök este az F’10 fotóklub a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában. Képgalériánkban megmutatjuk a Best 100 elnevezésű kiállítás nyertes munkáit.

„Árnyalatok vízesésének” nevezte többek között Bucur Nicolae művészettörténész a csütörtök esti fotótárlat megnyitón az F’10 fotóklub Best 100 című kiállításának anyagát, melyre négy országból (Románia, Magyarország, Szlovákia, Egyesült Államok) hatvankilenc alkotó 668 fotóval nevezett be. A Kossuth utcai galéria február 23-ig ad otthont a zsűri által ezek közül kiválasztott legjobb száz alkotásnak.A tárlatot megtekintők rábukkanhatnak pár meglepetésre is – például Földes László Hobó énekes arcképére, melyen állát egy mosolygó kislány fejére támasztva mosolyognak együtt. Mint a műkritikus is kiemelte: érdemes mélyen a portrékon szereplők szemébe néznünk, érdemes csodálnunk a kompozíciókat, miközben egyáltalán ne „a szépet” keressük.

A pályázók a szemlére fejenként legtöbb 10 munkával nevezhettek, és a beérkezett anyagba viszonylag sok portré érkezett, főleg fekete-fehér technikával. Azonban, Bucur szerint, megfigyelhető, hogy vége a fekete-fehér stílus „divatjának”, és a színpompás árnyalatok világa a trend immár a tárlatanyagban, ahol „minden munkának üzenete van”. Nyilván, ezt az üzenetet a szintén nagyszámban beérkező szociofotók is hangsúlyozzák – tette hozzá.Mindenképpen a klub érdeme, hogy önerőből szervezkedő társaságként évente megvalósítja a Best 100 válogatót, és ezáltal teret ad a fotósok közösségének a párbeszédre – fogalmazott a Maszolnak Turós Eszter művészettörténész, aki a házigazda Csíki Székely Múzeum referenseként köszöntötte a tárlatnyitón az alkotókat.

Mivel a díjátadón egyetlen díjazottnak sem sikerült jelen lennie, a fotóklub elnöke, Incze Domokos rendelkezésünkre bocsátotta a munkák felvételeit, hogy a Maszol virtuális terében is párbeszédet folytathassanak az alkotók és a művek méltatói, illetve esetleges kritikusai.A 2017-es díjazottak:

• Románia Fotóművészek Szövetségének (AAFR) aranyérme: Toldi Zorán (Szlovákia) 
• AAFR ezüstérem: Moldován Mihály (Négyfalu)
• AAFR bronzérem: Moldován Mihály
• Kék szalag (AAFR dicséret): Hadnagy Sándor (Székelyudvarhely), Roibu Grigore (Déva), Rusu Adela Lia (Nagyvárad)
• Az F’10 fotóklub különdíja: Papp Elek (Magyarország)
​• A zsűri különdíja: Kibédi Sándor (Székelyudvarhely)

Kapcsolódók

Kimaradt?