Csárdásrekordot döntöttek Gyegyószentmiklóson

Rekordot döntöttek szombaton a gyergyószentmiklósiak az egy időben, együtt csárdást táncoló személyek számát illetően. A csárdást Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is együtt táncolta gyergyószentmiklósiakkal.csardas masolat

A 20 perces közös táncot a gyergyószentmiklósiak világtalálkozója alkalmából szervezték meg a székelyföldi város főterén. Július 26. és 29. között Gyergyószentmiklós hazahívta a nagyvilágban szétszóródott szülötteit. A résztvevőket regisztrálták, így állapították meg, hogy 2330-an vettek részt a közös táncban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a részvevőkhöz intézett köszöntőjében rámutatott: nagyon fontos, hogy a magyarság megőrizze értékeit, és ez a táncos ünnepség a kulturális örökség, történelmi sorsközösség megőrzését, éltetését szolgálja.

"Amikor egy közösség, így például most a gyergyói közösség, megőrzi a saját hagyományait, akkor ezáltal az egyetemes magyarságnak az értékeit menti, őrzi meg és adja át a következő nemzedékeknek. És ezért azt gondolom, hogy ami most itt Gyergyószentmiklóson történik, az az összes magyar város és az összes magyar közösség számára példaértékű kell hogy legyen az egész Kárpát-medencében" - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.{loadposition otp}

Gyergyószentmiklósiak a bajaiak mintegy 1600 fős csárdásrekordját döntötték meg, de a Guinness rekordok könyve nem vállalta a hitelesítést, a szervezők értesülése szerint azért, mert a csárdást nem tartja más táncoktól pontosan megkülönböztethető, sajátos táncnak.

A gyergyószentmiklósi csárdás legfiatalabb résztvevője három hónapos volt, a legidősebb 84 éves. A szervezők jövőre a gyergyóiak világtalálkozójára is terveznek egy hasonló, nagy tömeget megmozgató rendezvényt.

Kimaradt?