44 települést kötne össze a Szent László út

Elkezdődött az egész Kárpát-medencét érintő Szent László út kiépítése az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és az Iskola Alapítvány szervezésében. Az örökségút első körben 44 település magyarságát vonja be a nagyszabású projektbe, tudtuk meg az RMDSZ közleményéből. 

„Hálózatba szervezzük azokat a magyarlakta településeket, ahol a mai napig fellelhető az Árpád-házi király öröksége. A projekt által az erdélyi magyar emberek megismerhetik és megmutathatják értékeiket, a turizmus által munkahelyeket, jobb életkörülményeket teremthetünk, a helyi termékek piacát is növelhetjük. A projekt megerősítheti az emberekben azt az érzést, hogy érdemes itthon, Erdélyben tervezni jövőt, mert olyan értékeink vannak, amelyekre büszkék lehetünk, s amelyeket hasznosítva jobban tudunk élni” – tájékoztatott Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök szerdán.A Szent László út Erdélyben és Észak-Magyarországon 44 helyszínt tartalmaz: Erdélyből Bihar, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros és Szilágy megye 32 települése szerepel benne egyelőre, Magyarországról pedig 12 település. „Az út kiépítésének első lépéseként megvalósul a 44 helyszín kutatása, az illető településeket és a teljes utat bemutató kiadványok készülnek. Az útvonalat interaktív honlap és komplex marketingterv teszi majd vonzóvá minden érdeklődő számára, amelyekkel elsősorban a fiatalabb korosztályt szeretnénk megszólítani” – mutatott rá Hegedüs Csilla.

Az ügyvezető alelnök elmondta: a szervezők egyik célja, hogy megismertessék a világgal a Szent Lászlóhoz kapcsolódó értékeket, ezt pedig modern eszközökkel tegyék. Olyan helyekre vonzanák a turistákat, ahol hagyományosan nem fordulnának meg, növelve a magyarlakta térségek látogatottságát, ezáltal pedig munkahelyeket létesítenének olyan közösségekben, ahol nagy szükség van rájuk.

A projekt következő, nagyobb lépéseként uniós pályázatok segítségével térképeznék fel a teljes Kárpát-medencében a lovas király nevéhez kapcsolódó helyszíneket. „A cél az, hogy egy közös érték mentén összekössük a kárpát-medencei magyarságot, emellett azonban ne csak a Szent Lászlóhoz kapcsolódó értékeket mutassuk meg, hanem az erdélyi értékek minél nagyobb skálájára hívjuk fel a figyelmet, és hasznosíthassuk ezeket a turizmus segítségével” – tájékoztatott az örökségvédelmi szakember. Hozzátette: az utat Magyarország Kormányával együttműködve összekötik a Szent László évvel, azért is indul idén, a két projekt pedig egymást támogatja. Konferenciát, kiállítást, rendezvényeket is szerveznek. 

Az örökségút épített örökségi elemeket (például Szent László falképeket), mondavilághoz kapcsolódó helyszíneket, valamint Szent László nevét viselő településeket érint. „A kutatás azt is elősegíti, hogy újabb helyszíneket fedezzünk fel, a cél pedig az, hogy Erdélyt teljesen lefedjük” – jelentette ki Hegedüs Csilla, majd hozzáfűzte: egy teljes Erdélyt lefedő telefonos applikáció is készül majd, amely jelentősen növelheti a régió turisztikai vonzerejét. A projekt lebonyolításában erdélyi és észak-magyarországi örökségvédelmi és turisztikai szakemberek, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatói, valamint az RMDSZ megyei és helyi szervezetei is részt vesznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?