Francia nemzeti kinccsé nyilvánították a nemrég előkerült, ritka Leonardo-rajzot

A francia állam nemzeti kincsnek nyilvánította Leonardo da Vinci Szent Sebestyén vértanúságát ábrázoló ritka rajzát, amely 2016 végén került elő egy nyugdíjas vidéki orvos gyűjteményéből.

A nemzeti kinccsé minősítés lehetővé teszi átmeneti kiviteli tilalom elrendelését, és időt ad az államnak ahhoz, hogy összegyűjtse a műtárgy megvásárlásához szükséges összeget. A francia államnak 30 hónapja van arra, hogy előteremtse a 15. századi grafikáért kért 15 millió eurót.A 19 x 13 centiméteres grafikát másik 13, keret nélküli rajzzal együtt egy névtelenséghez ragaszkodó nyugdíjas orvos bízta a párizsi Tajan aukciósházra, hogy adja el őket. A gyűjtemény az orvos műértő édesapjáé volt. A New York-i Metropolitan Múzeum szakértője által hitelesített Leonardo-rajzot decemberben mutatták be Párizsban.

A lap egyik oldalán a fához kötözött Szent Sebestyén vértanú teljes alakja látható egy táj előterében, a másik oldalán jegyzetek és vázlatok a fényről és az árnyékról, amelyek Leonardo optikai tanulmányaihoz kapcsolhatók. Az aukciósház szerint a “rendkívüli felfedezés” egyike annak a nyolc Szent Sebestyén-ábrázolásnak, amely a reneszánsz lángelme nevéhez köthető.

Carmen C. Bambacht, a New York-i Metropolitan Múzeum Leonardo-szakértője szerint a drámai hatású vázlaton “nyomon követhető, milyen sokszor változott meg a művész elképzelése, látható, mennyi energiával ábrázolja a testet, ebben Leonardo dühödt spontaneitása érhető tetten. Mintha csak a vállán keresztül lesnénk meg alkotás közben”.

Bambach szerint a most felfedezett grafika a legkidolgozottabb abból a három ismert vázlatból, amelyeket talán egy elveszett Szent Sebestyén-képhez készített a művész. Becslése szerint rajz 1478 és 1483 között, Leonardo korai, milánói évei idején készülhetett, amikor – a jelenleg a Louvre-ban kiállított – Sziklás Madonna első változatát festette. Leonardo-rajzért eddig a legtöbbet a Christie’s egy 2001-es aukcióján fizettek, a lovat és lovasát ábrázoló vázlat akkor 11,5 millió dollárt (3,4 milliárd forintot) ért egy vevőnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?