Rendezőként mutatkozik be Viola Gábor, a kolozsvári színház színésze

A kísérlet címmel mutatják be Marguerite Duras A szerető című regényének színpadi változatát pénteken este 8 órától a kolozsvári színház Stúdiójában.

Kicsid Gizella egyszemélyes előadását Viola Gábor rendezte, dramaturg: Bodolai Balázs. Az előadás az emlékek rendszerezésére, megértésére tett kísérlet is egyben.Az alapmű a fiatal Marguerite Duras és egy dúsgazdag kínai üzletember kapcsolatát eleveníti fel, a kínai Saigon századeleji háttere előtt.

„Az emlékezés nem más, mint alkotás. Figyelmünket arra irányítjuk, ami nincs. Pontosabban van, csak éppen nem látható. És azáltal, hogy láthatóvá válik, újraköltjük. Hány verzióban? Amennyiben szükséges. A jelen, ami átírja a múltat, ami átírja a jelent. Marguerite Duras A szerető című kisregényének főszereplője maga a szerző, akinek hol tizenöt és fél éves énjét látjuk a távoli, ázsiai, francia gyarmaton botrányos viszonyt folytatni egy nála tíz évvel idősebb kínai férfival, hol pedig a mostani, idősebb, visszaemlékezni akarót. Vajon egyik igazibb lenne, mint a másik? Duras könyveit, interjúit olvasva rádöbbenünk, hogy a történet konkrét, igaznak kikiáltott változata egyre homályosabb, elénk tárul viszont az író önmagához, alkotáshoz, jelenhez és múlthoz való viszonya. És ebben talán magunkra ismerünk. Hiszen mi is alkotók vagyunk. Saját múltunk költői.” – vallják az előadás alkotói.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?