Könyvbemutatót szervez a Bod Péter Megyei Könyvtár a magyar kultúra napja alkalmából

Fekete Vince és Lövétei Lázár László mutatják be friss versesköteteiket a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban szombaton este hat órától, közölte a Bod Péter Megyei Könyvtár.

Az Alkalmi Szélhárfa címmel megszervezett irodalmi est Fekete Vince Szélhárfa. 99+1 haiku (Gutenberg Könyvkiadó, Csíkszereda, 2016) és Lövétei Lázár László Alkalmi (Sétatér Könyvek, Kolozsvár, 2016) című köteteinek bemutatója. A meghívottakkal Szonda Szabolcs, a Bod Péter megyei könyvtár igazgatója beszélget.A Szélhárfa. 99+1 haiku című kötet fülszövege:
​Lehetséges-e pár szóban (mondjuk öt, hét, majd ismét öt szótagban) érvényes módon meghatározni a nyár definícióját? Aligha? Na és így: „Zuhog az eső./ Simogatni tanulja/ az ég a földet.”? Fekete Vince kilencvenkilenc plusz egy haikuja mesteri ütemben – megfontoltan – teszi többirányúvá, gazdagabb villódzásúvá a hagyományos tömör formát, elgondolkodtatóan ismerős, énközeli környezetbe helyezve pillanatnyi impressziókat és emberöltőnyi következtetéseket. A száz haiku világát Láng Orsolya pontokból, görbékből, foltokból építkező hangulat-illusztrációi foglalják keretbe, és teszik akár képenként befogadható, akár folyamatként felfogható univerzummá. Szűk hatvan oldalnyi vers, két ciklusba rendezve: -nak/-nek, illetve -ról/-ről.

Az Alkalmi című kötet, terjedelme ellenére is, vagy épp annak folytán, a válogatás tudatosságát és feszességét tanúsítva, gazdag formai és tartalmi világot tár fel. Találunk lapjain hexametertől képversig, balladaszerű költeménytől gyermekversig sokféle alkotást, amelyek nem csupán egymással lépnek benső párbeszédbe, hanem némelyikükben a szerző saját korábbi köteteivel, írásaival, illetve idők és átmeneti vagy tartós életterek dialógusát is hordozzák. Miközben azon is elgondolkodtat ez a könyv, hogy – ha csak Petőfi Nemzeti dalára és Vörösmarty A vén cigányára gondolunk – mit tesz hozzá egy-egy költemény megítéléséhez, utóéletéhez, avagy mit vesz el ezekből, az, hogy alkalomszülte írás?

Kapcsolódók

Kimaradt?