A közös pályakezdésre reflektál két kézdivásárhelyi szobrász

Ilés-Muszka Rudolf és Vargha Mihály a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceum rajztagozatának első-, illetve második generációs növendékei, a Kosztándi és Vetró házaspár tanítványai. Negyven évvel első iskolai kiállításuk után közös tárlatot nyitnak Szoborerdő címmel.

A kiállítás 2017. január 21-én, szombaton 18 órától nyílik a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban.

A közös iskolai évek óta életútjaik elváltak: Rudolf Veresegyházán él, Mihály Sepsiszentgyörgyön. A két egykori művésznövendék úgy döntött, ideje számot adni, megemlékezni az elmúlt néhány évtized küzdelmeiről, eredményeiről, olvasható a szervezők közleményében.Bár mindketten egyéni útjukat járják, művészetükben ennyi év távlatából is felfedezhetünk hasonlóságokat: a fa mint megmunkálandó nyersanyag iránti vonzalom, az organikus, egymásba kapcsolódó, archaizáló formák szeretete, és természetesen a monumentalitás iránti vágy.

A kiállítás egyik szakmai kihívása: hogyan tükröződik vissza negyven év távlatából az erőteljes pályakezdés, a tanárok hatása? Mi az, ami maradandó, mi a fontos, mi az, ami alig változott ennyi idő alatt?

A tárlatot Dobolyi Annamária művészettörténész köszönti, közreműködik Nagy-Babos Tamás, kézdivásárhelyi magyartanár. Az est házigazdája Dimény Attila, az Incze László Céhtörténeti Múzeum igazgatója lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?