Magyar és román kortárs szerzők darabjai a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu társulat műsorán

Hétfőn este fél 8-tól lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának következő bemutatója a Kisteremben: A nagy előadás még nem kezdődött el. Cornel Udrea darabját Sorin Misirianțu rendezte.

A nagy előadás még nem kezdődött el egy one woman show, melynek előadója Rodica Baghiu színművésznő, akit a színházkedvelők olyan szerepekben láthattak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színpadán, mint Bubulina (Nikos Kazantzakis: Zorba, a Görög, rendező Sorin Misirianțu), Ana (Manole, rendező Cristian Ioan), Harriet (John Chapman és Dave Freeman: Szeretők klinikája, rendező Claudiu Goga), Zoe (I. L. Caragiale: Elveszett levél, rendező Ioan Dincă), Madeleine (Michel Tremblay: Albertine, rendező Petre Bokor), Veta (I. L. Caragiale: Zűrzavaros éjszaka, rendező Călin Florian), Circe (Satyricon, rendező Victor Ioan Frunză), Catarina (Shakespeare: A makrancos hölgy, rendező: Mircea Cornișteanu), Ana (Victor Ion Popa: Tache, Ianche és Cadâr, rendező Adriana Piteșteanu).A Cornel Udrea szövegében felvetett problematika kortárs érvényű: minden olyan egyént érint, aki elemzi saját életét, függetlenül attól, hogy mennyi van hátra, vagy milyen korú.

Cornel Udrea szerzőt a marosvásárhelyi publikum már ismerheti a Drága Románia, én Svájcom / Românie dragă, Elveția mea című darabja kapcsán, melyet 2009-ben mutattak be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

A nagy előadás még nem kezdődött el alapja egy tartalmas szöveg, amely egy olyan világban int több illedelmességre, melyben ezt a látszólag banális kifejezést szótárban keresik.” – állítja Sorin Misirianţu rendező, aki korábban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban a Zorba, a Görögöt (2010), a Nastasia kisasszonyt (2009) vagy a Puskaporos hordót (2008) rendezte.

A nagy előadás még nem kezdődött el január 17-én, kedden este fél 8-tól is megtekinhető.

A bemutatót megelőzően, pénteken este fél 8-tól ismét műsorra tűzte Székely Csaba :P – Négy politikai gyerekdarab című munkáját a Liviu Rebreanu társulat, Sebestyén Aba rendezésében.A darabot célzottan a Liviu Rebreanu Társulat számára írta a fiatal magyar szerző, aki talán az utóbbi öt év legtermékenyebb romániai drámaírója.

A szereposztás tagjai: Ciugulitu Csaba, Cristian Iorga, Luchian Pantea, Andi Gherghe, Raisa Ané, Loredana Dascălu és Georgiana Ghergu. A díszleteket Lokodi Aletta, a jelmezeket Hotykai Evelyn tervezte, az eredeti zeneszámokat Cári Tibor zeneszerző jegyzi.

Kapcsolódók

Kimaradt?