Fekete szalagos kiállítást nyitott a Barabás Miklós Céh

Az egykori elnök, a december 16-án elhunyt Jakobovits Miklós festőművész emlékére egyperces néma csend, sokan gyászruhában, a mester alkotásán fekete gyász-szalag - így nyílt meg a Barabás Miklós Cég kolozsvári csoportos tárlata.

bmc harmanjobb resize

 A Minerva egyesület székházának Cs. Gyimesi Éva termében péntek este bemutatott tárlat a műfajok, technikák, stílusok és anyagok széles skáláját mutatja be egy tető alatt: van itt festmény, fotó, metszet, szobor – olaj és fa, fém és papír, textil és kő. A tárlatot ismertető Németh Júlia műkritikus ismét mesterüket, Jakobovits Miklóst idézte, aki szerint nem lehet rangbéli különbségről beszélni a műfajok között – mindent az alkotás művészi értéke és a művész személyisége dönt el.

bmc jakobovitsgyasz resize

 Az eredetileg 1929-ben alakult, de 1944 és 1994 között tevékenységét szüneteltető Barabás Miklós Céh ma több mint százötven tagot számlál. Idősebb, nemzetközileg ismert és elismert művészeihez évről-évre újabb, fiatal tagok csatlakoznak, akik a folytonosságot biztosítják a nagy nevű művészi csoportosulásnak. A pénteken Kolozsváron megnyílt gyűjtemény legifjabb kiállítója Máté László, aki az Erdélyi Művészet folyóirat fiatal művészek számára kiírt pályázatának első díjazottja is. Két festménye, a Mona Lisa és az Önarckép megdöbbentő érettségről és élettapasztalatról árulkodik a festő zsenge kora ellenére.

bmc matelaszlo1 resize

bmc monalisa resize

„A művészek olyan műgyűjtők, akik elsősorban a saját munkáikat gyűjtik" – idézte Kolozsi Tibor szobrászművész Picassot, arra utalva, hogy az évtizedek óta folyamatosan alkotó képzőművész számára bizony nagy gond a térhiány, az, hogy nincs hova elhelyeznie alkotásait. Jakobovits Miklós ezt is átlátta, és ő volt az egyik kezdeményezője az Erdélyi Képzőművészeti Központnak, amely végül Sepsiszentgyörgyön kapott székhelyet. A Központ anyagának egy részét Kolozsváron is bemutatják ez év februárjában, mondta Kolozsi Tibor.

bmc bogar resize

bmc annus feny resize

bmc sipos kakasok resize

bmc5 resize

Kimaradt?