Norvég színdarabot mutat be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Norvég színdarabot mutat be szerdán este fél 8-tól a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Jon Fosse Szép című színművét Adi Iclenzan rendezésében viszi színre a Tompa Miklós Társulat.

A kortárs norvég drámaíró, költő és esszéíró most bemutatásra kerülő darabját a marosvásárhelyi társulat felkérésére fordította magyar nyelvre Domsa Zsófia, tudtuk meg Keresztes Franciska rendezőasszisztenstől, aki érdeklődésünkre azt is elmondta, román nyelven már játszották a színművet, magyar nyelvterületen viszont ez lesz az első alkalom, hogy színpadra viszik.

„Fosse szövegei nem hagyományos drámai szövegek: dráma előttinek és ellendrámának nevezném. Ez a fajta írásmód megengedi, hogy belépjek ezeknek az embereknek az életébe: hogy ne a drámai konfliktus foglalkoztasson – az, amit egyből látok a színpadon, hanem az, amit bennem, nézőben generál” – mondta el a rendező.„A Szép története tulajdonképpen a fiatalság után érzett nosztalgia érzékeny megfogalmazása, az élethez való viszonyulás egyszerű és őszinte formája. Érett korban mi, felnőttek jóval árnyaltabb, összetettebb és ugyanakkor jóval bonyolultabb módon viszonyulunk a problémáinkhoz, a körülöttünk levőkkel való kapcsolatainkhoz, egyáltalán az életünkhöz, a kudarcaink és sikereink bizarr keverékéhez.

Gyakran mi magunk sem vagyunk képesek kezelni ezt a „nagy komplexitást”, Fossénak viszont sikerül megközelítenie, tetten érnie anélkül, hogy a szánkba rágná. Nem magyarázza, nem ad válaszokat, nem von le következtetéseket, nem nyomja le a torkunkon, hogy „nézd, mennyire bonyolult most minden, és mennyire egyszerű volt valamikor”, hanem a saját nosztalgiázásán keresztül ragadja meg, ez pedig abban a pillanatban engem is nosztalgiázásra késztet” – fogalmazott Adi Iclenzan.

A szereposztás tagjai: Férfi (Geir) - Ördög Miklós Levente, Másik férfi (Leif) - Korpos András, Nő (Hilde) - Moldován Orsolya, Anya -Biluska Annamária, Lány (Siv) - Barabás Krisztina m.v., Fiú - Nagy László m.v. Díszlet- és jelmeztervező: Bogdan Spătaru, zene: Vizi Imre, rendezőasszisztens: Keresztes Franciska.

A január 11-én, szerdán, 19.30-tól sorra kerülő premierre a Bernády György mecénás bérletek érvényesek. A következő előadás január 12-én csütörtökön este fél 8-tól lesz a színház kistermében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?