Pákai Enikő: „Nem tudok együtt dolgozni az igazgatónkkal”

Lemondott tisztségéről Pákai Enikő, a Kolozsvári Televízió magyar adásának főszerkesztője, írta szerdán a Szabadság.

Az újságíró a Maszolnak a döntését azzal indokolta, hogy nem tud együtt dolgozni a TVR területi stúdió igazgatójával. "Semmilyen módon nem tudunk már együttműködni, és nem találnak az elképzeléseink arról, amit tennünk kell, ezért én ezt nem vállalom a továbbiakban. Nem is azt mondom, hogy volt konkrétan egy konfliktus, maradjunk annyiban, hogy nem tudunk egy jó ideje együtt dolgozni vele” – mondta el a Maszolnak Pákai Enikő.Pákai Enikővel egy időben lemondott a román nyelvű adás főszerkesztője, Adrian Rozenberg is, döntését hasonlóan indokolta: a stúdión belül elmérgesedett a helyzet és nem tudnak együttműködni a területi stúdió igazgatójával. Adrian Rozenberg volt egyébként az a személy, aki nem engedte be adásba a Kolozsvári Magyar Napokról szóló, uszító tudósítást

A Román Közszolgálati Televízió kolozsvári területi stúdiója igazgatótanácsának 2016. december végéig érvényes összetétele: Couţi Romeo igazgató, Roca Rozenberg Adrian hír- és sportműsorokért felelős koordinátor, Pákai Enikő kisebbségi műsorokért felelős koordinátor, Pop Olimpiu technikai és gyártási koordinátor, Matiş Mircea Petru.gazdasági és marketing koordinátor.

December végén lejárt a vezető beosztású személyek mandátuma, de nem szervezték meg a versenyvizsgát az elmúlt időszakban, emiatt ideiglenes kinevezések történtek három hónapra. Erről Irina Radu, a TVR vezérigazgatója egy körlevelet küldött az érintetteknek, ami a napokban a román sajtóban is megjelent.

A vezérigazgató a körlevélben kijelenti, hogy a területi stúdiókban egyelőre nem történik személycsere, mert egyelőre nem engedte az ideje, hogy tájékozódjon és véleményt alkosson, különösképpen a kolozsvári TVR-nél uralkodó "rendellenes és bonyolult helyzetről".

A körlevélből tehát kiderül, hogy a TVR vezérigazgatója tudott a kolozsvári területi stúdióban uralkodó feszültségekről. „Tudomása volt ezek szerint arról, ami itt van, de mégsem történt semmi változás. Ha tudja, hogy valami nem jól működik, akkor változtatni kellett volna, lehet, hogy minket nem kellett volna kinevezzen, vagy másokat…” – fogalmazott Pákai Enikő.

Kérdésünkre, hogy a Kolozsvári Magyar Napokon megszervezett Beatrice koncertről készült uszító hangvételű tudósítások kapcsán kialakult botránynak köze van-e a kialakult helyzethez, Pákai Enikő azt mondta: „Ott is voltak nézeteltérések, ez evidens és ha végigolvassák az etikai bizottság döntését és kiértékelőjét, akkor abból is sok minden kiderül”.

A közszolgálati televízió etikai bizottsága szerint megsértették a Román Televízió (TVR) etikai kódexét a Beatrice augusztusi koncertjéről készült tudósítások. A bizottság értékelése és a szerkesztőség érintett tagjainak álláspontja itt olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?