Túl sokba kerül az Enescu-fesztivál megszervezése?

Sokba kerül a kétévente megszervezett George Enescu Nemzetközi Fesztivál, de minden esélye megvan arra, hogy a legrangosabb zenei fesztivállá váljon Európában - jelentette ki csütörtökön Daniel Barbu kulturális miniszter.

A tárcavezető a szenátus kulturális bizottságában nyilatkozott így, miután felvetődött a kérdés, hogy nem túl drága-e a 9 millió euró költségvetéssel rendelkező fesztivál egy olyan ország számára, mint Románia.enescu

A vita január elején pattant ki. Akkor Victor Ponta miniszterelnök az idei költségvetés-tervezet sarokszámait ismertetve sokallta a fesztivál költségvetését. Főleg azt kifogásolta, hogy olyan költségeket vállaltak a szervezők, amelyekre nem volt meg a fedezet, és a szerződések aláírása után kell előteremteni a pénz egy részét.

Ponta szerint véget kell vetni ennek a rossz gyakorlatnak, ugyanakkor jelezte, hogy a kormány nem csökkentette az idei fesztivál büdzséjét annak ellenére, hogy még egy gazdag ország számára is "imponáló" ez a költségvetési keret.

Barbu a bizottsági meghallgatáson nem rejtette véka alá, hogy a kormányban felmerült: megéri-e Romániának, hogy ilyen rangos és költséges fesztivált szervezzen. A tárcavezető szerint azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az országimázs szempontjából rendkívül fontos eseményről van szó.

Románia 1958-ban, George Enescu neves román zeneszerző emlékére szervezte meg először a fesztivált, amelyet 1971-ben megszüntettek, majd a rendszerváltás után újraélesztettek. Az idén szeptember 1. és 28. között rendezik meg a fesztivált, amelyen a zenei világ krémje találkozik Bukarestben. Olyan neves zenészeket és karmestereket láthat a bukaresti közönség, mint Daniel Barenboim, Antonio Pappano vagy az Amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekar élén álló Mariss Jansons.

Kimaradt?