Szilveszteri színházkörkép - csupa móka és kacagás

Ha szilveszter, akkor operett, zenés vígjáték, bohózat – ez 2016-ban is így van az erdélyi magyar kőszínházakban. Többségben vannak a magyar szerzemények, de amerikai és brit darab is szerepel a kínálatban.

Csíki Játékszín

Csíkszeredában Vadnay László, Békeffi István, valamint Márkus Alfréd közös műve, a Tisztelt Ház című zenés vígjáték lesz műsoron pénteken este 7 órakor.Halmi Vera az erkölcs nevében felszólaló Takács képviselőt az Országházban nyilvánosan megvádolja liliomtiprással. Takács tisztázni szeretné magát, így kerülnek újra és újra lencsevégre együtt, mert a sajtó a nyomukban jár, hogy az olvasók elé tárhassa a „románc” folytatását. De kinek lehet hinni 1934-ben? Egy magát kompromittáltnak valló lánynak? Egy magát ártatlannak mondó politikusnak? A magát függetlennek tartó sajtónak? És különben is, hogyan kerülnek a szerelmi botrány szereplői egyszercsak Pestről a tengerpartra?

Az előadás rendezője Lendvai Zoltán.

Az előadást január elején többször játsszák még Csíkszeredában és a környező falvakban.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Fred Ebb–Bob Fosse–John Kander: Chicago című musicaljének szombat este 7 órakor kezdődő bemutatójával búcsúztatja az óévet és köszönti a 2017-es új esztendőt a Tompa Miklós Társulat. Jegyek válthatóak az előadás pénteki előbemutatójára is.A ’20-as évek Chicagójában, a szesztilalom ideje alatt, a „létszámcsökkentés” nemcsak, hogy nem ritka gyakorlat, de egyenes divat – főként a női tettesek körében, olyannyira, hogy „az elmúlt negyvenhét év alatt a megyében egy nőt sem akasztottak.” - hangzik el a Chicago című musicalben. A csinos elítéltek túlélési receptje: egy divatos – és drága – ügyvéd, egy kis címlaphírnév, a sajtó és a a média-fogyasztók szimpátiája. De vajon elég-e a média hatalma, hogy két férfigyilkos fegyencnő Velma Kelly és Roxie Hart is megmeneküljenek a kötél általi kivégzéstől, a tettükért járó különben jogos büntetéstől? (Az elõadás 14 éven aluliaknak nem ajánlott.)

A szövegkönyvet fordította: Hamvai Kornél a dalszövegeket fordította: Varró Dániel. Rendező-koreográfus: Juronics Tamás.

Játsszák még január 2-án, 3-án és 4-én.

Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

A sepsiszentgyörgyi szilveszteri előadás szombat este 18 órakor kezdődik a színház nagytermében: Ray Cooney brit drámaíró Pénz az égből című bohózata lesz műsoron, Zakariás Zalán rendezésében.A Pénz az égből című bohózat az álmokról szól, az új élet reményéről, valamint arról, hogy miként viszonyulnak a szereplők a soha vissza nem térő lehetőségekhez. A pénz iránti hajsza a kezdetben naiv vígjátékot abszurd bohózattá fokozza, amelyben a szereplők kifordulnak önmagukból. A darabban egy hétköznapi férfi a metróban, véletlenül jut hatalmas összeghez, és azt hiszi, hogy pénzzel új életet vásárolhat, holott mindenki ugyanaz marad.

Játsszák még: január 3-án (hivatalos bemutató), 4-én és 19-én.

Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós - Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

Parti Nagy Lajos – Darvas Ferenc Ibusár című „zenés-táncos huszerettjét” Barabás Árpád rendezésében láthatja a közönség péntek este 7 órától a Figura nagytermében.„Mi is álmodunk az életünkről, mint a történet főszereplője, Jolán, ahelyett, hogy élnénk azt. Katasztrófaturistaként szemléljük a sorsát, mert az nem a mi sorsunk, és az ő sorsa soha nem is lehetne a miénk. Pedig az, csak a menekülési útvonalak változnak. Jolánnak az operett, másnak meg más, amit nem akar beismerni, vagy talán nem is tud róla” – olvasható a darab ajánlójában.

Rendező: Barabás Árpád.

Játsszák még: január 28-án és 29-én.

Szigligeti Színház, Nagyvárad

Fényes Szabolcs és Harmath Imre Maya című operettjével búcsúztatja az óévet a Szigligeti Színház szombaton este 7 órától. A szilveszteri bemutatóra minden jegy elkelt.Az előadás egy szerelem fordulatos történetét helyezi a középpontba: az előadás bonvivánja, Charlie azt hiszi megölte barátját Párizsban, ezért elmenekül és beáll légiósnak. Tangerben egy füstös lebujban, Barbara bárjában énekel esténként Maya, a primadonna. Egy este Charlie verekedésbe keveredik, mert lovagiasan meg akarja védeni Mayát egy részeg őrmestertől. Mayának hiába tetszik meg hős lovagja, hiszen az még mindig Párizsban hagyott szerelmére, Madeleine-re gondol. Charlie-nak Tangerből is menekülnie kell, és Maya a híres kígyótánccal elbűvöli és feltartja az őt üldöző légiósokat, ezzel lehetővé teszi a menekülést. De vajon látják-e még egymást a táncosnő és Charlie?

Rendező: Novák Eszter.

Játsszák még: január 2-án, 19 órától, január 8-án, 17 órától (Bessenyei-bérlet), január 14-én 17 órától (Papp Magda-bérlet), valamint 31-én 19 órától (Ady Endre-bérlet).

Szatmárnémeti Harag György társulat

Zerkovitz Béla és Szilágyi László klasszikusnak számító operettjével, a Csókos asszonnyal búcsúztatja a 2016-os naptári évet a szatmárnémeti Harag György Társulat, Bessenyei István rendezésében.Hogyan lesz a józsefvárosi árvából a budapesti Orfeum ünnepelt primadonnája? Elveszi-e a zongorista Dorozsmai Pista Pünkösdi Katót? Milyen is a Kubanek-féle füstölt házivirsli, és hogyan is szól a dal a Nagytemplom utcában meg a Bajza utca 10-ben? Ha kíváncsi rá, kedves néző, jöjjön el, és hallgassa meg élőzenei kísérettel a Csókos asszony, az Éjjel az omnibusz tetején, a Los Angeles, a Mi muzsikus lelkek, a Gyere, te nímand!, vagy a Van a Bajza utca sarkán egy kis palota című közismert és nagysikerű operett-slágereket. 

Kolozsvár

A Kolozsvári Állami Magyar Színház átengedi a szilveszteri szórakoztatás szerepkörét a Kolozsvári Magyar Operának. Péntek este 8 órától lesz előadás a színház Stúdiójában, de inkább azoknak, akik az évbúcsúztatást nem feltétlnül pajzán szerelmi történetekkel és spontán dalra falkadással zárnák: az Öregek könyvét lehet megnézni, Szilágyi Domokos műve nyomán, Mihaela Panainte rendezésében.

„Halála felé haladtában az öreg mintha élete dolgaival találkoznék – épül az élet elemeiből a halotti beszéd, talán példázatként, hogy még elmúlni sem olyan nagyon egyszerű. S a halálról szóló sorok mellett arcok állanak, kedves tárgyak között. A kép, igazi természetéhez híven, megjeleníti mindazt, amitől szavaival elválni készül” - olvasható az előadás ajánlójában.

Játsszák még: január 29-én és február 19-én.

A Kolozsvári Magyar Opera ugyanabban az épületben ezzel párhuzamosan A Villa Negra titka című szilveszteri előadással készül, kezdés időpontja: péntek este hat óra. Az előadás rendezője Gombár Annamária, zenei vezetője Csergő Domokos.

Játsszák még: január 8-án és 29-én.

Csíky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

A temesvári magyar társulat egy 2015 decemberében bemutatott magyar nótaestet tűzött ismét műsorra szerdán, illetve csütörtökön este 7 órától.A Shake Kvartett Húzd rá! című előadásának ajánlója a következő: „Kosztolányi Dezső szerint arról a magyarról, aki azzal dicsekszik, hogy ő bizony egy nótát sem ismer, mindig kiderül, hogy legalább annyit tud, mint bárki más. A magyar nóta több kultúrának, ízlésnek, zenei nyelvnek és kornak a találkozásából született műfaj. A bécsi szalonzene, a népzene, a cigányzene és klezmer keveredéséből létrejött, egyedi és összetéveszthetetlen zenei világ, melyet sokan épp kevertsége miatt nem tartottak igazi magyar kultúr-kincsnek. De ez a műfaj nem csak kialakulásának földrajzi és társadalmi okai miatt válhatott igazi hungarikummá. A nóta évtizedek óta a magyar ember lelkületének, magyarságának és eszenciájának dalba foglalása."

Rendező: Molnos András Csaba, zenei vezető: Borsos Pál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?