„Pénz az égből” a Tamási Áron Színház pódiumán

„A Pénz az égből című bohózat az álmokról szól, az új élet reményéről, valamint arról, hogy miként viszonyulnak a szereplők a soha vissza nem térő lehetőségekhez. A pénz iránti hajsza a kezdetben naiv vígjátékot abszurd bohózattá fokozza, amelyben a szereplők kifordulnak önmagukból”, írja ajánlójában a sepsiszentgyörgyi magyar társulat.  

Zakariás Zalán rendező szerint a sepsiszentgyörgyi szilveszteri előadás egy tipikus bohózathoz illően a helyzetkomikumra épül, abból fakad a nézeteltérés, hogy az egyik szituáció felülírja a másikat. Az előadásban a saját esendőségünkön nevethetünk, azon mennyire változtatja meg értékrendünket a pénz. A Pénz az égből című darabban egy hétköznapi férfi a metróban, véletlenül jut hatalmas összeghez, és azt hiszi, hogy pénzzel új életet vásárolhat, holott mindenki ugyanaz marad.

A rendező szerint nem fog csalódni az előadásban, aki kacagni ül be, és az sem, aki azt is keresi, hogy mi a humor forrása, a mögöttes tartalom. Peter Brook angol színházi és filmrendező szerint az előadás szervező elve a nevetés, amely mindenen túl nagyon mélyen és általánosan emberi, a megmenekülés eszköze és „a legnagyobb ajándék, amit az emberiség Istentől kapott. (…) Nagyon mélyen gyökerezik az európai tradícióban, és ugyanúgy a keletiben is. Minden helyzetben – még a legeslegnagyobb rettegés közepette is – eljön a pillanat, amikor nem veszed, nem veheted csakis és teljesen komolyan önmagadat és az életedet.”

A sepsiszentgyörgyi szilveszteri előadásra december 31-én este 18 órai kezdettel a színház nagytermében kerül sor. A szilveszteri előadást követően, január 3-án 19 órától lesz a Pénz az égből című előadás hivatalos bemutatója. Mindemellett január folyamán az előadást még két alkalommal is megtekinthetik, 4-én és 19-én szintén 19 órai kezdettel játsszák. Jegyeket a Kulturális Szervezőirodában, valamint a biletmaster.ro weboldalon vásárolhatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?