Adventi kultúrkavalkáddal ünnepel Borszék

Böjte Csaba ferences szerzetes és kis kísérői jelenlétében ünnepeltek a borszékiek advent utolsó vasárnapján. A november 27-én elkezdődött Adventi Eseménynaptárban kedden a Hargita néptáncegyüttes is fellép, román és helyi együttes mellett.

November végétől kulturális kavalkáddal ünnepelnek Borszéken. A fürdőváros Kamenitzky Antal nemrég elhunyt helyi költő nevét fölvevő kultúrháza szervezésében, és a városháza támogatásával díjmentesen tekinthető meg számos rendezvény. A vasárnapokat közös gyertyagyújtás is megkoronázta a közösségi parkban fölállított városi adventi koszorúnál.

Következő eseményként Borszéken lép fel a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ közös programjának, a Néptánc Hargita Megyének keretében. A program kedden 17 órától kezdődik, előtte pedig a galócási Floricica néptánccsoport lép színpadra – tudtuk meg Kiss Évától, a kultúrház igazgatójától.Őket követi az Európa első ipari borvízpalackozóját Borszéken megalapító Zimmethausen Antal nevét viselő középiskola Czifrasarok nevű tánccsoportja. Harmadik fellépő a csíkszeredai hivatásos néptánccsoport lesz: a társulat Táncoljatok – táncosok a táncról című műsorát mutatja be, melynek során az együttes tagjai mozgásban, énekben, prózában, versben vallanak a táncról, a táncos létről. A produkció rendezője Gábos Endre, alkotói maguk a társulat tagjai, akik 2015-ben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kaptak lehetőséget az önálló alkotásra. Az előadás során gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, szentbenedeki, szatmári, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthatnak a nézők a együttes táncosainak megfogalmazásában.

Az adventi eseménysorozat karácsonyi díszek vásárával kezdődött, majd a helyi nyugdíjas klub mutatott be az adventi közös gyertyagyújtáskor rövid verses-dalos műsort, Antal Erzsébet klubtag összeállításában. A csíkszeredai Prisma fotóklub harmincéves jubileumi tárlatát mutatta be a borszékieknek és a fürdővárosban tartózkodó turistáknak. A tárlatnyitót pedig Mosmeag Gellért és Szereceán Osszián gitár- illetve dobtanítványainak fergeteges koncertje követte.Kiemelt ünnepi együttlét volt a december 19-i este: Csaba testvér 12 dévai bentlakó gyereke néptáncműsorával ajándékozta meg az egybegyűlteket, s a műsoruk után az ifjak élettörténeteiket is elmesélték a közönségnek, azáltal betekintést engedve a Szent Ferenc Alapítvány dévai otthonának életébe. Mik József polgármester úgy fogalmazott: a 2015-ben Borszéken is megnyitott gyerekotthon kis lakói a város nagy családjának lakói is. A város egyébként az otthon fenntartásához is hozzájárul költségvetéséből.

Előadásában Csaba testvér a bizalom, a kitartás és az örömmel végzett munka folytonosságáról beszélt. Mint kiemelte, a gondokat és problémákat összefogással, szeretettel lehet a legjobban megoldani. A műsorban felléptek a borszéki otthon kis lakói is, valamint a Balázs Tibor helyi kántor által vezetett borszéki Canticum Novum egyházkórus. A teljes műsort az alapítvány munkatársai rögzítették, és egy későbbi időpontban a magnificat.ro weboldalon közvetítik.

A december 23-i este újból a Czifrasarok együttesé lesz: hagyományos karácsonyi táncajándékuk a Fényfonó Karácsony nevet viseli idén – Rigmányi Lajos és Gidró Roland koreográfiájában. A rendezvénysorozatot december 26-án a Klemenz Gréta zenepedagógus hallgató által vezetett Andantini együttes műsora zárja, a borszéki ifjú zongoratehetségek közreműködésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?