Toldi és Peer Gynt a Magyar Kultúra Napján Temesváron

Nagyszabású eseménysorozattal készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a magyar kultúra napjára. Január 22-én 14 órától látható a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves fizikai színházi rendező-koreográfus osztály előadásában Arany János klasszikusa, a Toldi.

toldi2 resize

Az előadást beszélgetés követi, 18 órától pedig a Peer Gynt című előadáson vehetnek részt az érdeklődők.

A Toldit Horváth Csaba fizikai színházi rendező-koreográfus szakos osztálya adja elő.

toldi3 resize

Az előadás során a teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene, a tánc a szöveg szerves részévé válik.

Az igazi kihívást az jelentette, hogy hogyan tudunk egy klasszikus, veretes művet megszólaltatni a kortárs színház nyelvén, mondja Horváth Csaba, aki Temesváron a Peer Gynt című előadást rendezte.

peergynt1 resize

Horváth Csaba rendező-koreográfus 2005-ben Budapesten hozta létre saját társulatát Forte néven. A színészekből és táncosokból álló független csapat számos hazai és külföldi elismerésben részesült. A klasszikus és modern szövegekkel egyaránt foglalkozó társulat, a kortárs tánc és a prózai színház elemeit ötvöző formanyelvvel kísérletezik. Ez a kifejezési mód, azóta „fizikai színház" néven vált ismertté.
Az egyedülálló világot megteremtő zenét Dresch Mihály, a budapesti dzsessz-zenei élet kimagasló szaxofon-művésze szerezte.

A Toldit január 22-én, 14 órától tekintheti meg a közönség a színház Nagytermében. Ezt követően, a magyar kultúra napjának alkalmából beszélgetésre kerül sor a színházban, melyen részt vesz Horváth Csaba rendező és a fiatal színészek is. A beszélgetést Kiss Katalin és Molnos Ildikó, a Bartók Béla Elméleti Líceum magyar szakos tanárai vezetik.

peergynt2 resize

Este, 18 órától a Peer Gynt című előadás látható a színház Nagytermében. A temesvári színház Forte Társulattal közös produkcióját szintén Horváth Csaba rendezte.

Az előadásra jegyek 16, illetve engedményes áron 8 lejért válthatók. A jegyiroda nyitvatartása: hétfőtől péntekig 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával lehet jegyet váltani; cím: Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro. Online is megvásárolhatók a jegyek a www.biletmaster.ro és www.tm-t.ro címeken.

peergynt3 resize

Kimaradt?