Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom Kolozsváron: játék, koncert, kézműves vásár

A fényre összpontosít a tizenegyedik Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom. December 17-én, szombaton az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban egyebek mellett Napsugár közönségtalálkozó, baba-mama torna, Karaván együttes-koncert, valamint kézműves vásár is lesz. A gyermekfesztivál szervezői az Életfa Családsegítő Egyesület, az Ifjúsági Keresztyén Egyesület, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet és a Szabadság napilap, a kézműves vásárt pedig az Erdélyi Magyar Kézműves Céh.

Megkeresésünkre Deme Ilona szervező elmondta, kicsik és nagyok egyaránt megtalálják majd a nekik illő programot a gyermekfesztiválon. A kézműves tevékenységek például kezdő és haladó szinten is zajlanak majd, de várják a kamaszkorúakat a Napsugár folyóirat közönségtalálkozójára és a Napsugár-vár építésére is, amit régi és új lapszámokból fognak megalkotni. A karácsonyváró programok között lesz még fény-árnyék játék, zenés foglalkozás, mézeskalács-díszítés, társasjáték, könyvbemutató, sütiverseny.

Idén tematikus termek színesítik a rendezvényt, ilyen lesz például a Meseszoba, Fény-terem – itt mécseseket lehet majd készíteni –, Asztaldísz-terem, Karácsonyfadísz-terem, Angyal-terem.

A szervezők továbbá úgy vélik, karácsony környékén is hasznos a mozgás, ezért erre is hangsúlyt fektettek. A gyermekek különböző játékokon, versenyeken vehetnek majd részt, a felnőttek számára pedig például kanga-tréninget és hasizomfejlesztő tornát szerveznek. Emellett a felnőttek közéleti személyiségekkel beszélgethetnek majd az ünnepvárásról.

A szervezők ugyanakkor tekintettel vannak a mozgássérültekre vagy egyéb fogyatékkal élőkre is, hiszen a földszinti termeket vetésforgó-szerűen tervezték meg úgy, hogy azok is részesüljenek szinte minden tevékenységből, akik például nehezen jutnának fel az emeleti helyszínekre – tudtuk meg Deme Ilonától.

Deme továbbá azt is nyilatkozta a Maszolnak, hogy összekötötték rendezvényüket az Erdélyi Magyar Kézműves Céh által szervezett adventi kézműves vásárral, amely az iskola udvarán szombaton és vasárnap fog zajlani. Hozzátette, a vásárra azért is van szükség, mert az erdélyi magyar kézművesek jó része kiszorult az idei főtéri karácsonyi vásárról.

Szombaton díjazzák a meghirdetett adventi fotópályázat nyerteseit is, az első helyezett 200 lej értékű könyvutalványban részesül majd. A gyermekfesztivált a 2001-ben megalakult, majd 2010-ben újraalakult kolozsvári Karaván együttes koncertje zárja, akik pár saját dal kivételével versmegzenésítéseket játszanak majd.

 A rendezvény szombaton fél tizenegykor kezdődik, további részletek az esemény Facebook oldalán találhatóak. 

Kimaradt?