Erdélyi alkotó nagyjátékfilmterve is nyert a CNC pályázatán

Felméri Cecília Spirál című nagyjátékfilm-tervének 800 ezer lejes támogatást ítélt meg a bukaresti Országos Filmközpont 2016 második ülésszakában.

A kolozsvári rendező filmterve a második legnagyobb pontszámot kapta az elsőfilmesek kategóriájában. A Spirál forgatókönyvén körülbelül két éve kezdett el dolgozni Felméri Cecília, azóta több forgatókönyv-fejlesztő műhelymunkán is részt vett a tervvel és a magyarországi Filmalaptól támogatást is nyert fejlesztésre. A készülő filmről a rendező annyit mondott a Maszolnak, hogy egy tó partján játszódik és kevés szereplő lesz benne, a szereposztás még ezután dől el. A film a tervek szerint magyar-román koprodukcióban készül, a romániai Hai Hui Entertainment és a magyarországi Inforg-M&M gyártásában. A Filmalapnál még ezután fognak finanszírozásra pályázni, ha minden jól megy, akkor nyáron vagy ősszel kezdhetik el a forgatást, mondta el Felméri Cecília.A filmrendező a Sapienta-EMTE kolozsvári filmszakának oktatója, eddigi rendezései a Kakukk című rövidfilm, a Mátyás, Mátyás című animációs dokumentumfilm és a Végtelen percek című rövidfilm.

Az elsőfilmesek nagyjátékfilmtervei közül egyébként Dan Mihai Mincan Spre Nord című filmterve kapta a legtöbb támogatást, 2.365.330 lejt, a film a DE Film Production gyártásában készül.

A nagyjátékfilm kategóriában 11 projektnek ítélt meg támogatást az Országos Filmközpont, ezek közül Daniel Sandu Tatăl mută munţii (2.348.010 lej, gyártó Mobra Films), Valentin Hotea I Hate Berlin (2.000.000 lej, gyártó Hi Film Productions), és Dan Chişu Jandarmul (1.131.975 lej, gyártó Domestic Film) című filmtervei kapják a legtöbb pénzt.

881.640 lejes támogatást kap Kocsis Ágnes koprodukcióban készülő Éden című filmterve, amely egy harmincas éveiben járó mindenre allergiás nőről szól, aki teljes elszigeteltségben él, amíg egy találkozás nem változtat az életén.

Két kategóriában is nyertes lett az Aferim! és Inimi cicatrizate című filmek rendezője, Radu Jude: a Ţara moartă (Hi Film Productions) című dokumentumfilm-terve 290 ezer lejt kapott, 20/20 munkacímű forgatókönyve pedig fejlesztésére kapott támogatást.

Kapcsolódók

Kimaradt?