Magyar Kultúra Napja Székelyudvarhelyen

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezte utóbbi fotótáborok anyagából nyílik gyűjteményes kiállítás a Magyar Kultúra Napját ünneplő rendezvénysorozat részeként, január 20-án délben a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.

Udvarhelyen a Magyar Kultúra Napját ünneplő rendezvénysorozat szervezői, a város művelődési intézményei és civil szervezetek az elmúlt években is azon igyekeztek, hogy a több napos programban minden korosztály megtalálhassa a neki tetsző témát, élményt. Így zenei esemény, képzőművészeti kiállítás, tánc- és színházi előadás, könyvbemutató, filmvetítés, népdalverseny szerepel a felhozatalban idén is. Tizedik éve már, hogy közös szervezésben, udvarhelyszéki településekre is kiterjedően tervezik meg a rendezvényeket, úgyhogy jubilál a szervezők csoportja, tizedszer adják át az Udvarhelyszék kultúrájáért díjakat is a gálaműsor előtt.

tordaiede resize

 A Galambfalva, Siménfalva, Románandrásfalva és Újszékely községekben 2011-2012-ben megszervezett dokumentációs fotótáborok anyagából válogatta ki Balázs Ödön fotográfus, a táborok szakmai felelőse azt a több, mint félszáz felvételt, amelyeket majd a kiállításon láthatunk. Mint elmondta, összesen 25 települést jártak be: Alsóboldogfalva, Bencéd, Csehétfalva, Hidegkút, Kisgalambfalva, Kiskadács, Kiskede, Kissolymos, Kobátfalva, Nagygalambfalva, Nagykadács, Nagykede, Nagymedesér, Nagysolymos, Románandrásfalva, Rugonfalva, Siménfalva, Solymosi láz, Székelyszenterzsébet, Székelyszentmihály, Székelyszentmiklós, Tarcsafalva, Tordátfalva, Újlak és Újszékely. Mivel az említett négy község Keresztúr térségében fekszik, a Keresztúr vidéki hétköznapok címet adták ennek a kiállításnak.

vasslehel resize

 A legtöbb település eléggé elszigetelt, emiatt a fotográfusok sem sűrűn keresik fel. Ezért tartja a szakma fontosnak a rendszeresen szervezett fotótáborokat, amelyeknek anyagát 2002 óta – Székelyvarság volt az első – évente láthatóvá teszik az udvarhelyi és környékbeli kiállításokon.

Siménfalva községben 2011 májusában és szeptemberében, Galambfalva községben 2011 októberében, Románandrásfalván múlt év májusában, Újszékely község három falujában 2012 októberében táboroztak a fotósok.

balazsodon resize

 A táborokban a következők vettek részt: Antal Levente (Sepsiszentgyörgy), Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Bartók Izabella (Sepsiszentgyörgy), Borbáth Áron (Csíkszereda), Deme Tamás (Kézdivásárhely), Erős Zoltán (Gyergyószárhegy), Fekete Réka (Székelyudvarhely), Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Kelemen Lajos (Sepsiszentgyörgy), Kerekes István (Kazincbarcika – Magyarország), Kibédi Sándor (Székelyudvarhely), Kozma Erzsébet (Zetelaka), Tordai Ede (Marosvásárhely), Vass Lehel (Székelyudvarhely) és Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy). A meghívottak csaknem kivétel nélkül székelyföldiek, és a fotótáboros felvételeikkel számos díjat szereztek és szerepeltek a nemzeti és nemzetközi mezőnyben is az elmúlt években.

Az udvarhelyszéki felvételek külföldre, az anyaországba is eljutottak, több kiállítás alkalmával. A korábbi táborok felvételeiből összeállított, Egy évtized fényképlenyomatai című, jubileumi kiállítás anyagát múlt esztendőben, július 7-én Szentendrén állították ki, most január 24-én Győrben, a X. Határon Túli Összművészeti Fesztiválon (ami január 24-től február 17-ig tart) a Petőfi Sándor Művelődési Ház kiállítótermében láthatják az érdeklődők.

Kimaradt?