Visa, Méra és Sámson „táncos mesterei” lépnek fel Kolozsváron

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes pénteken és szombaton szervezi meg a 13. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozót. A hagyományossá vált rendezvény egyik célja megmutatni a közönségnek azokat az autentikus falusi táncokat, amelyeket már csak az idős lakosok őriznek – tudtuk meg Nyitrai Ágnes főszervezőtől.

A szervezők arra vállalkoznak, hogy a gálaesten a meghívott néptáncegyüttesek mellett olyan adatközlők, táncos mesterek számára is megmutatkozási lehetőséget biztosítsanak, akik különböző falvakban őrzik és ápolják a népművészeti hagyományokat. Ezek az idős személyek idén a mezőségi Visából, Mérából és Sámsonból érkeznek.Nyitrai elmondta, volt olyan év, amikor konkrét tájegységekre összpontosítottak, de idén aszerint válogatták ki ezeket a térségeket, hogy az Ördögtérgye kikkel áll kapcsolatban, valamint azt is figyelembe vették, hogy a meghívott formációk milyen táncokkal vesznek részt a fesztiválon. „Az együttes fő célja, hogy kijárjon falura gyűjteni, táncot tanulni, az ott élő embereket megismerni. Sajnos egyre kevesebben vannak azok, akik fizikailag olyan erőben vannak, hogy el tudnak jönni Kolozsvárra és akik bevállalnak egy ilyen fesztiválon való megjelenést” – tájékoztatott a főszervező.

Nyitrai Ágnes arra emlékeztetett, hogy a rendezvény első kiadását az Ördögtérgye ötéves születésnapjának alkalmából szervezték meg. A Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó ma már közel kétnapos rendezvénnyé nőtte ki magát, amelyben a gyermek- és felnőttprogramok, a kézművesfoglalkozások és -vásárok, kiállítások egyaránt helyet kapnak.

A találkozót a Háromszék Táncegyüttes Böjttől böjtig című, felújított produkciója nyitja meg péntek este 19 órakor a Diákművelődési Ház nagytermében. A szombat délelőtt a gyermekeké: 10 órakor ismét a Háromszék lép majd színpadra a Szerencsejáték című gyermekelőadással, ezt követően a szervezők gyermektáncházra és kézművesfoglalkozásra hívják a közönséget.

Délután fél ötkor Rózsa Róbert festménykiállításának megnyitójára kerül sor, 17 órakor pedig Antal Imola, Both Zsuzsa és a Helvien folk-ruha kollekcióit mutatják be, 19 órakor a szervezők ingyenes gálaműsorra várják az érdeklődőket, amelyen fellépnek a meghívott táncos mesterek, Kolozsvárról a Bogáncs, Zurboló, Kalotaszeg, Szarkaláb és Ördögtérgye táncegyüttesek, a szamosújvári Kaláka, Magyarországról a szegedi Cuháré és Délikert Möndörgő, illetve a tatai Tata Táncegyüttes.

Emellett egy-egy rövid műsorszámmal bemutatkoznak a zenekarok is: Fürgölő, Görbe Gyopár és Bartha Áron, Harmadik, Kacsó Arnold és barátai, Kaszaj, Kedves és a Tokos zenekar. A hagyományőrző rendezvénysorozat zárómozzanata egy reggelig tartó táncház lesz, amelyet a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén szerveznek. Emellett szombat reggel tízkor egésznapos kézművesvásár nyílik a Diákművelődési Ház előcsarnokában.

A Háromszék Táncegyüttes pénteki előadására diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej, felnőtteknek 15 lej a belépő, szombaton a gyermekelőadás és a kézművesfoglalkozás 15 lejbe, a legalább tíz fős csoportok számára pedig 10 lejbe kerül. A programok a Diákművelődési Házban zajlanak, a rendezvény napján ugyanitt lehet jegyeket vásárolni.

Kapcsolódók

Kimaradt?