Pop-art művész díszíti a westminsteri apátság ablakát

Az angol királynő trónralépésének 65. évfordulójára új díszt kap a westminsteri apátság egyik ablaka. Az ólomüveg ablakot az egyik legbefolyásosabb kortárs brit képzőművész, David Hockney tervezi, aki korábban a lovagi címet és a királynő portréjának megfestését is elutasította, írja a The Guardian.

A művész egy virággal teli tájat ígér az apátsági templom északi kereszthajójában található, 1,8 m széles és 6 m magas ablakra.A vallás és a királynő azon kevés témák közé tartozik, amelyekre Hockney nem tett csípős megjegyzéseket. A pop-art egyik legfontosabb művelőjeként számon tartott Hockney nem tartja magát ateistának, de nem támogat semmilyen szervezett vallást. 

1990-ben visszautasította a lovagi címet és nem állt kötélnek akkor sem, amikor a királynő portréját rendelték meg tőle. „Mikor felkértek, azt válaszoltam, hogy a királynő országának megfestésével vagyok elfoglalva” – nyilatkozta a BBC-nek.

Ennek ellenére a királynő nem orrolt meg a művészre, 2012-ben érdemrenddel tüntette ki. Ugyanebben az évben Hockney Erzsébet királynő gyémántjubileumára egy iPad-del készült rajzot alkotott, amely a Temzén hajózva jeleníti meg a királyi párt.​Erzsébet királynő 2016-ban 90. évét töltötte, 2017. februárjában pedig 65 éve lesz annak, hogy trónra lépett. Ő a leghosszabb ideje uralkodó brit koronás fő. 1947-ben a westminsteri apátságban volt az esküvője és ott koronázták meg 1953-ban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?