„Mérán néptáncolni trendi dolog” – a Cifra Néptáncegyüttes vezetőjével beszélgettünk

Továbbjutott a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor első elődöntőjéből a Mérai Cifra Néptáncegyüttes, a kategória egyetlen erdélyi résztvevője. Most a december elején megszervezett középdöntőre készülnek Mérán, a faluban, ahol a legtöbben tanulnak néptáncot egész Kalotaszegen és ahol 2016 nyarán világzenei fesztivált szerveztek. A Méra - World Music Festival egyik szervezője éppen az a Varga Zoltán, aki a Mérai Cifra Néptáncegyüttes vezetője is.

A Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsort negyedszer szervezte meg az MTVA és a Hagyományok Háza. A 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket: külön versenyeznek az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok; valamint a néptáncegyüttesek. Minden adásban kategóriánként három induló, így összesen 12 produkció lép színpadra. A kategóriák legjobbjai mellett két „szabadkártyát is kioszt a zsűri”, tehát a döntőbe hat produkció kerül.
A november 4-i elődöntő továbbjutói:
Hangszeres szólisták és zenekarok – Ivánovics Viktor
Táncos szólista és táncos pár – Molnár Bence és Tomócsik Milán
Táncegyüttes – Mérai Cifra Néptánccsoport
Énekes szólista és énekegyüttes – Erdélyi Luca és Marton Bendegúz
A zsűri tagjai: Berecz István, Kocsis Enikő, Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Agócs Gergely és Timár Böske

A Mérai Cifra Néptáncegyüttes idén másodszor vesz részt a Fölszállott a páva vetélkedőben, 2015-ben ugyanis Sándor Anna és Antal János táncospárként az elődöntőig jutott el. Az együttes bemutatkozó videója itt tekinthető meg. Varga Zoltán a Kalotaszeg Néptáncegyüttes 2009-es megalapítása után, 2010-ben kezdett el néptáncot tanítani mérai gyerekeknek. „A táncoktatásba már korábban, 2006-ban belekezdtem, a Református Kollégium diákjaként. A nagyobb diákok kértek meg arra, hogy az oktató nélkül maradt tánccsoportot nem tanítanám-e? A felkérésre habozás nélkül igent mondtam. Jogász hallgatóként ismerkedtem meg Bethlendi András barátommal, akivel azóta is szoros együttműködésben ápoljuk Kalotaszeg kulturális életét, amelynek egyik ilyen gyümölcse a Mérai Cifra Néptáncegyüttes” – mondta a Maszolnak Varga Zoltán.

„Mérán nem ciki felvállalni, hogy néptáncos vagyok”

„Egész Kalotaszegen ebben a faluban tanulnak a legtöbben néptáncot" - mondta korábban Bethlendi András, a Csűrfesztivál egyik szervezője. „A kemény munka és annak folytonossága meghozta gyümölcsét” – fűzte hozzá Varga Zoltán. Kezdetben 30-35 gyerek, ma már 70 gyerek és fiatal táncol Mérán. „Ezt a mozgalmat első sorban a kinevelkedő, ma már felnőtt korosztály is erősíti, hiszen a kiskutya a nagykutyától tanul ugatni, és az a menő, amit a nagyok mindig is csinálnak. Így van ez a néptánc esetében is. Nem utolsó sorban a mérai táncoktatás mindig is szerencsés helyzetben volt, mert már az '50-es évek elején kibontakozóban volt a mozgalom” – véli a néptáncoktató.

Mérán az '50-es évek közepén Antal Márton „Kántor”- hoz jártak legényest tanulni a helyi fiatal legények, a következő években a helyi iskola átvette és továbbszervezte az oktatást. Az oktatásból olyan személyek vették ki részüket, akiknek nevei ma már ismerősen csengenek a táncházas berkekben: Antal Márton „Kántor”, Antal Sándor, Tötszegi István „Boncz Piti”, Antal Ferenc „Árus”. A ’80-as évek egyik kulcsfontosságú alakja Tötszegi András „Cucus”, akinek kezdeményezésére a tánc általános ismeretként vonul be a helyi közösség életébe. A több évtizedes folytonosság eredménye az évente megrendezett Kalotaszegi Vándor Néptánctábor, a Méra - World Music Festival és a táncházak. Mérán „nem ciki felvállalni, hogy néptáncos vagyok, sőt, a néptáncolni trendi dolog” – meséli Varga Zoltán.

A világ szeme rajtuk van

Az együttes Kalotaszeg és Nádasmente leggazdagabb és legszebb, egyben legnehezebb táncait, vistai és bogártelki táncokat mutat majd be a Fölszállott a páva december eleji középdöntőjén. A próbák Mérán zajlanak, már az a fura, ha nincs egy nap táncpróba, mondta el az együttesvezető.„Azt hiszem, hogy a Fölszállott a Páva verseny minden résztvevőnek egy mérföldkő az életében. Ennél nívósabb vetélkedőn egy néptáncos nem vehet részt. Megfelelő felkészültséget, tudást és néptánc iránti elkötelezettséget, szeretet igényel. Enélkül nem lehet labdába rúgni ezen a versenyen. Minden nap dolgozunk, és a gyerekek emellett házi feladatot is kapnak, felvételekről is dolgoznak otthon, táncot tanulnak. A sok munka mellett persze ez egy nagy és pozitív élmény minden gyerek számára. Egy hetet lubickolhattak a Balatonon a nyáron, a balatonakarattyai felkészítő táborban, persze ott is kemény munka volt, most pedig közel 4 napot tölthettünk Budapesten és még minimum 4 napot ott töltünk. Szállodában lakunk, buszt küldenek utánunk, fotóznak, filmeznek, minden olyan dolog, amit egy gyerek élvezhet, mert a világ szeme rajtuk van” – mondta el Varga Zoltán.

A december eleji középdöntőben már nem csak a zsűri véleménye számít, hanem a közönség szavazatai is. „Így nem csak a méraiak támogatására számítunk a középdöntőben, hanem egész Erdélyére” – fogalmazott Varga Zoltán. „A tét a legeslegjobbat kihozni a munkánkból, és megmutatni a világnak, hogy ma Mérán mesterfokon táncolják a kalotaszegi táncokat” – tette hozzá. „A jogos örökségünket újra magunkhoz vettük, ország-világ szeme előtt. Nem volt hiábavaló az elmúlt 6 év munkája és ez egy visszaigazolás úgy a gyerekek számára, mint számomra, hogy ezt érdemes csinálni, sőt... Nem utolsó sorban az is a tét, hogy most nem csak a Cifrát, nem csak Mérát, és nem csak Kalotaszeget képviseljük, hanem Erdélyt is, hiszen mi vagyunk az egyedüli táncegyüttes Erdélyből. Tehát a tét, hogy méltó képviselői legyünk Erdélyországnak.”

A magyarországi, felvidéki, csángó versenyzőket is felvonultató Fölszállott a páva tehetségkutató következő elődöntőjét pénteken sugározza a Duna Tv, a két középdöntő után pedig december 16-án szervezik meg a döntőt.

Kapcsolódók

Kimaradt?