Elhunyt Vlagyimir Zelgyin, a legidősebb aktív színész

Elhunyt 101 éves korában Vlagyimir Zelgyin szovjet és orosz színész hétfőn Moszkvában, akit a Guinness rekordok könyve a világ legidősebb aktív színművészeként tartott számon.

Zelgyin 71 évig volt tagja az Orosz Hadsereg Központi Akadémiai Színháza társulatának. Vezető színészként a színpadon ünnepelte a 101. születésnapját, a Táncok a tanárral című darab címszerepével, amelyet a művész 95. születésnapja alkalmából állított színpada Jurij Guszman rendező.

Utolsó éveiben más színházi szerepek mellett A La Mancha-i ember című musicalben egyszerre alakította Cervantest és Don Quijotét. Az orosz közönség jól ismerte, mert 1940 óta több népszerű filmben szerepelt.

Az erdélyi magyar színjátszásnak is megvolt a maga Zelgyine Senkálszky Endre személyében, aki 100 évesen hunyt el 2014-ben. A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának Örökös Tagja 1939. szeptember 1-én szerződött a Szamos parti teátrumhoz, amelynek igazgatója is volt a legnehezebb időkben. Tanított a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, azaz a Színművészeti Főiskolán. Rendezett is, többek között az 1977-es nyugdíjaztatása után tizennégy darabból álló görög tragédiasorozatot mutatott be. Ezután is szerepeket vállalt, a legutolsó pillanatokig aktív tagja maradt a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak.

Kapcsolódók

Kimaradt?