Románia mindennapjait bemutató dokumentarista fotófesztivál nyílt Kolozsváron

Az In/Out Photo Festival rendezvénysorozat Románia reprezentációját vizsgálja, a külföldi, illetve a hazai fotóművészek nézőpontjából – tudtuk meg a rendezvény hivatalos megnyitóján, amelyet csütörtök este az Uránia-palotában tartottak. A fotófesztivál elsősorban kiállításokat kínál, de vetítésekre, előadásokra és fotókoncertre is várja az érdeklődőket november 4-ig.

„Célunk a szélesebb közönséggel megismertetni a dokumentarista fotóművészetet. Az idei téma Románia, ezen belül azt vizsgáljuk, hogy az országot hogyan látják külföldön és itthon. Erre a kérdéskörre utal a fesztivál neve is” – mondta el Roxi Pop szervező, fotóművész, a Fotopia egyesület tagja.A házigazdák nevében Călin Ilea fotóművész is köszöntötte a közönséget, aki a Fotopia egyesület megalakulásáról, programjairól számolt be. Az egyesület a Zorki kávéházban (Zorki Photo Cafe) folytatott számos baráti beszélgetés, találkozó eredményeként jött létre. A szervezet rendezvényei közül kiemelte a 2016 májusában, Bonchidán megszervezett Light Gathering-et, amely a romániai dokumentarista- és sajtófotósokat célozta meg, akik bemutatták alkotásaikat, a dokumentarista fotó céljáról, kihívásairól vitáztak.Továbbá az In/Out Photo Festival rendezvénysorozatot egy workshop is megelőzte az egyesület szervezésében, a Playground Stories dokumentarista fotók készítésére serkentette a jelentkezőket - a BBTE Újságírás szakáról, valamint a kolozsvári Művészeti és Design Egyetemről érkező hallgatókat.

„Ha nem építesz házat, ha nincs luxusautód, akkor nem hiszik el, hogy gazdag vagy”

Első programpontként a Büszkeség és beton (Mândrie și beton) rövidfilmet vetítették, amelynek alkotói Petruț Călinescu fotóművész és Ioana Hodoiu etnológus, médiaszakember. A multimediális projekt elsősorban a kivándorlás problematikáját mutatja be, különös hangsúlyt fektetve az Avasság térségében élők helyzetére. A rövid dokumentumfilmben szemléltetett balkáni világ, gondolkodásmód egyidőben lehet nevettető és lehangoló, a teljes videó itt látható:

Szociológiai kutatások, interjúk, rengeteg utazás előzte meg a végeredményt, ennek részleteiről itt lehet böngészni. A projekthez tartozó fotókiállítás az In/Out Photo Festival rendezvénysorozat teljes ideje alatt megtekinthető a Minerva Házban. A fotófesztivál teljes programja pedig elérhető a rendezvény facebook oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?