Újvidék lesz Európa harmadik kulturális fővárosa 2021-ben

Csütörtök este Brüsszelben döntés született arról, hogy Újvidék lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2021-ben, Temesvár és egy görögországi város mellett - írja a Vajdaság Ma hírportálra hivatkozva a Transindex.

 A csütörtöki döntő megmérettetésen a szerbiai delegációt Miloš Vučević újvidéki polgármester és Nemanja Milenković, a tartományi székváros jelöltségét kidolgozó szervezőbizottság elnöke vezették. 2021-ben először egy EU-tagságra pályázó országban is neveznek ki kulturális fővárost, a montenegrói Herceg Novi és a szerbiai Újvidék került a döntőbe.

Újvidék (Novi Sad) a Duna partján fekszik, Szerbia második legnagyobb városa Belgrád után, lakosainak száma a környező településekkel együtt, a 2011-es népszámlálás adatai szerint 341 625 fő. Szerbek, magyarok, horvátok, szlovákok, svábok és ruszinok is élnek itt, a magyar lakosság aránya 6 százalék. A városban működik az Újvidéki Színház (Novosadsko Pozorište), amelyet a köznyelvben általában „Magyar Színház”-ként emlegetnek. (Wikipedia)

Több politikai mandátumon át tartó erőfeszítésnek, igyekezetnek a sikere a brüsszeli döntés, mely teljesen új helyzetet teremt nemcsak Újvidék, hanem Szerbia egésze számára Európa művelődési életében - nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szerbiai Magyar Szó értesülései szerint.

A Temesvár és Újvidék közötti távolság 150 km, a kulturális főváros cím pályázati szakaszában együttműködési szerződést is kötött a két település.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?