Barozda 40 – évfordulós koncerteket tart az együttes Kolozsváron és Csíkszeredában

Fennállásának 40. évfordulója alkalmából nagyszabású koncerttel készül a Barozda együttes. Október 8-án, szombaton 19 órától Csíkszeredában a Városi Művelődési Házba várják mindazokat, akik az együttes tagjaival akarják végigemlékezni az elmúlt negyven évet.

Simó József, az együttes egyik alapító tagja szerint az Én is vótam mikor vótam című évfordulós koncert, tartalma alapján, akár az „Együtt emlékezünk” címet is viselhetné, hiszen vezérvonala az elmúlt negyven év történései emlékekben és zenében.​Szombaton 19 órától Csíkszeredában a Városi Művelődési Házba (volt Szakszervezeti Művelődési Ház) várják az érdeklődőket, a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala támogatásával megvalósuló koncertre a belépőjegyek ára 10 lej.

Az évforduló alkalmából a Barozda együttes október 6-án Kolozsváron is koncertezik a Magyar Operában.

A Barozda együttes 1976 őszén alakult, alapító tagjai Bokor Imre, Pávai István és Simó József voltak, hozzájuk csatlakozott Györfi Erzsébet énekes. A zenekar tíz évig dolgozott eredményesen Csíkszeredában, és meghatározó szerepet töltött be az erdélyi magyar táncházmozgalom elindításában. Alább az együttes 1977-es felvétele látható:

Az együttes nevéhez kötődik az azóta is nagy népszerűségnek örvendő Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A táncház muzsika előadásával párhuzamosan ugyanis az erdélyi magyar régizene, verses, zenei emlékek felkutatásában, népszerűsítésében és terjesztésében is jelentős szerepet vállaltak. 1986-ban a zenekar feloszlott és szétszéledt a világ szinte minden tája felé. Az együttes aktív magja (Bokor Imre, Toró Lajos, Simó József) Svédországban telepedett le, így tudták folytatni a magyar táncház muzsika népszerűsítését.

Kapcsolódók

Kimaradt?