Növeli tájékoztató műsorainak arányát a román köztelevízió

Tájékoztató műsorainak arányát növeli ősztől a Román Televízió (TVR) egyes csatornája, amely hosszú távon információs csatornává fog átalakulni - jelentette ki pénteken az MTI-nek Nagy-Debreczeni Hajnal, a köztelevízió igazgatótanácsának tagja.

Emlékeztetett, hogy a román országos audiovizuális tanács egy nappal korábban hagyta jóvá a TVR csatornáinak őszi műsortervét, amely szerint a TVR 1-en a tájékoztató műsorok aránya a jelenlegi 23 százalékról 48 százalékra nő. A kulturális műsoroknak eddig hangsúlyosan teret adó TVR 2 általános jellegű csatornává válik, a kulturális műsorok átkerülnek a TVR 3-ra, amelyen emellett megmaradnak a területi stúdiók által gyártott regionális műsorok.

Közölte, hogy az őszi műsorrács átmeneti jellegű, várhatóan a jövő év tavaszán lesz újabb módosítás, amely még hangsúlyosabb átalakítást hoz az említett irányba. Az MTI kérdésére leszögezte, hosszú távon az a cél, hogy a TVR 1 információs csatornává alakuljon a tájékoztató jellegű műsorok arányának növelésével.

Az új műsortervben a nemzeti kisebbségi műsoroknak összességében több adásidejük lesz. Az 1-es csatornán hétköznaponként két órával rendelkeznek délután 3 óra és 5 óra között, a 2-es csatornán nem maradnak kisebbségi műsorok, míg a 3-as csatornán is napi két óra lesz, de az eddiginél előnyösebb műsorsávban, délután 2-től 4-ig. A területi stúdiók adásideje nem változik.

Nem lesz többletkiadás

Nagy-Debreczeni Hajnal közölte, hogy a mostani átalakítás nem jelent többletkiadást a köztelevíziónak, amely nehéz anyagi helyzetben van, mivel tetemes adósságot halmozott fel az évek során. Műsorgyártási költségekre az új tervek szerint is kevés pénz áll az intézmény rendelkezésére - mondta Nagy-Debreczeni Hajnal.

Tavaly év végén a TVR-nek 689 millió lej adóssága volt, aminek nagy részét a társadalombiztosítási járulékok tették ki. Több terv is felmerült a köztelevízió megmentésére, egyebek mellett az állammal szembeni adósság elengedése, de egyelőre sem a kormány, sem a parlament nem döntött róla.

Kapcsolódók

Kimaradt?