Csík zenekar, vásárosok és folklórműsor a szentgyörgyi Őszi Vásáron

A család minden tagját megszólítja az ötödik alkalommal megszervezett hétvégi Őszi Vásár Sepsiszentgyörgyön. Jön a Csík Zenekar, 150-en táncolnak majd a Százlábú Néptáncegyüttesben és lesz „hangszersimogató” is. A gazdag folklór kínálat mellett természetesen kézművesek és őstermelők tarkítják a kínálatot.

Az Őszi Vásár szeptember 30-án, pénteken 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban veszi kezdetét a „Hol nem volt Székelyföldi mesefesztivál” mesemondó estjével. A péntek estét az idén 25 évet töltő Csík Zenekar koncertje zárja. A magyar népzenei élet népszerű együttese, a Csík zenekar péntek este 20 órától kezdődő koncertjével azokat is kárpótolják a szervezők, akik a Székely Vágtára várták kedvenceiket, ám akkor az időjárási viszonyok miatt elmaradt a koncert.Szombaton délelőtt 10 órától rajtolnak a gasztronómiai események, a 14. Háromszéki Kolbászparádé és a töltött káposzta verseny, amelyekre idén 30 csapat nevezett be. Ugyancsak szombat este, 18 órától ünnepet tart a város legtöbb gyermeket és fiatalt megmozgató, megtáncoltató együttese, a Százlábú Néptáncegyüttes. Napra pontosan, 10 éve tartotta első próbáját a Virág házaspár által vezetett együttes, amely egy évtized alatt három generációval, több mint 200 gyermekkel ismertette meg a magyar néptánc alapjait és kerültek közelebb hagyományok és a népművészet tiszteletéhez. A Százlábú Néptáncegyüttes szombat esti jubileumi gáláján közel 150-en táncolnak. A gála után a kolozsvári Tokos zenekar tart koncertet.A sepsiszentgyörgyi Őszi Vásár vasárnapi programja főként gyerekeknek szól, így délelőtt 11 órától, szabadtéri interaktív gyermektáncházat szerveznek Ségercz Ferenc és zenekara vezetésével. A főtéri színpadon népzenei és néptáncműsorok lesznek délután 17 órától, többek közt a csernátoni Pántlika Néptánccsoport, Bodzaforduló Ciobănaşul néptánccsoport is fellép. A vasárnap estét a népzenei feldolgozásokat játszó Égvilág együttes koncertje zárja, 19 órától. 

Sepsiszentgyörgyön öt éve szerveznek Őszi Vásárt, ezidő alatt igazi családi eseménnyé nőtte ki magát, ahol a természet színei mellett igazi szalma adja a főtér díszletét, és a kulturális kínálat mellett a vásári csárda nyalánkságait is meg lehet kóstolni. A gyermekek inasnak állhatnak, a szerzett jutalomgarasaikat pedig a vásári boltban izgalmas portékákra, nemeztárgyakra, könyvekre cserélhetik. A Caritas, Ispiláng Egyesület és a Guzsalyas Alapítvány gyermekjátékaira naponta 11 és 17 óra között kerül sor, valamint lesz „hangszersimogató” is: Hána László ütős hangszereit és Ségercz Ferenc fúvós hangszereit lehet megismerni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?