Egyhetes eseménysorozattal ünnepli hetedik születésnapját az Ecsetgyár

Pénteken indul Kolozsvár legnagyobb, 7 napon át tartó képzőművészeti eseménysorozata, ezzel az Ecsetgyár fennállásának hetedik évfordulóját ünnepli – adta hírül a kulturális központ.

A 7 év, 7 tér, 7 nap programsorozat a Galériák Éjszakájával kezdődik, amely az Ecsetgyári Galériák és Művészek Szövetségének (EGMSZ) köszönhetően idén először Kolozsváron is megtartják a bukaresti Ephemair Egyesülettel együttműködésben.

Pénteken az Ecsetgyár 6 eddigi galériája és egy frissen nyíló kiállítótér tart nyitva éjfél utánig, a kiállítások a szervezők által biztosított ingyenes tárlatvezetések keretében tekinthetők meg. A rendezvényhez két további kolozsvári kiállítótér és egy elektronikus zenei fesztivál is csatlakozik.

Női szexualitás, őszinte és eredeti megközelítésben

A Galériák Éjszakája keretén belül az IRINA M Műhely bepillantást enged új kiállításába, amelyet Voica Pușcașiu kurátor rendezett Hard Candy címen Ioana Iacob és Irina Măgurean munkáiból. A kiállítás megnyitójára október 6-án, 19:00 órakor kerül sor és október 30-ig tekinthető meg. A művésznők munkái két különböző médiumon keresztül – festészet és fotó – járják körbe a női szexualitást őszinte és eredeti megközelítésben, elkerülve a szándékoltan sértő és sokkoló közhelyeket, amelyeket kortárs társadalmunk minduntalan megismétel.

Kulturális viszonyok építészeti formákban

A BARIL Arantxa Etcheverria második egyéni kiállítását nyitja meg Architectures címmel. Az installáció szeptember 30. és november 11. között tekinthető meg. A művésznő által rajzolt vagy festett hálózatok a tér definíciói, jól átgondolt keretek közé szorított formák, tudatosan tiszta vonalak, amelyek egyszerű szimmetriái sokkal komplexebb intenciókat sugallnak. A hálók vonalainak ereje mögött építészeti részleteket fedezünk fel, párkányokat és oromzatokat, vagy bukaresti szecessziós házak teljes körvonalait, amelyek kulturális viszonyokat vázolnak fel.

Berszán Zsolt legújabb munkái 

Berszán Zsolt New Works című kiállításának finisszázsa a BÁZISban egybeesik a Galériák Éjszakájával, így nyílik még egy utolsó alkalom megtekinteni a művész legújabb munkáit. Október 6 és november 30 között a Bázis Samuel Salcedo spanyol művész egyéni kiállítását rendezi meg Half-Naked címmel. Munkáiban Salcedo az emberi fajról elmélkedik kritikus és önkritikus távolságtartással, ironikusan közelítve az élet leggroteszkebb, nevetségesebb és naív aspektusaihoz, ugyanakkor minden értékítélettől mentesen.

Az élet ideális feltételei – mesterséges terekben

A NANO Galériában Csíki Szifianna művésznő és Gabriel Marian kurátor nyitják meg a Galériák Éjszakája alkalmából a Construction Time Again című kiállítást, amely október 20-ig látogatható. A fémtárgy töredékekből, régi órák és elektronikai cikkek alkatrészeiből összeállított kisméretű installációk révén projektjük a mesterséges tereket vizsgálja, a struktúrák létrehozásának mély emberi igényét, amelyek az élet ideális feltételeit testesítik meg leegyszerűsített, rendszerezett és funkcionális formákban, amelyek természeti környezetben megvalósíthatatlanok.

A FLUXUS története az Intact Térben

Az INTACT TÉR az Intact Kulturális Alapítvány gyűjteményéből rendezett kiállítással várja látogatóit a Galériák Éjszakáján, Alin Bozbiciu, Radu Băieș, Cornel Brudașcu, Mircea But, Lucian Popăilă, Oana Năstăsache művészek munkáival, október 6-án pedig, csütörtökön este 19:00 órakor az I can see no art anymore! című kiállítás megnyitójára hívja Önöket, amelynek keretében a FLUXUS, a 60-as évek legradikálisabb és legkísérletibb művészeti csoportjának a történetét dokumentáló munkák lesznek láthatók Maria és Walter Schnepel gyűjteményéből olyan legendás művészektől, mint Ay-O, Joseph Beuys, Robert Filliou, Arthur Köpcke, Nam June Paik, Dieter Roth, Daniel Spoerri, Timm Ulrichs vagy Robert Watts.

A Velencei Biennáléról Kolozsvárra

A SABOT Galéria a Belong anywhere. Meat floating job position című kiállítás keretében Pepo Salazar baszk képzőművész multimédiás installációját mutatja be, aki Spanyolországot képviselte a 2015-ös Velencei Biennálén. Pepo Salazar kritikus nézőpontból tematizálja a társadalmi jelenségeket, a mass-médiát és a fogyasztói kultúrát. A művész is jelen lesz a szeptember 30-i megnyitón, a kiállítás november 11-ig tekinthető meg.

non+ULTRA, új képzőművészeti tér az Ecsetgyárban

A Galériák Éjszakáján új kiállítótér is nyit az Ecsetgyárban. A non+ULTRA helyet nyújt mind kurátori kísérletek, mind 89 után született fiatal képzőművészek számára. A kiállítótér 2 projekttel indul: szeptember 30-án, pénteken 19:00 órától nyílik a Club Papucho – kurátori maszatolás Maciej Parzydło, Aleksandra Sadulska és Stefano Calligaro szervezésében, míg október 6-án, csütörtökön 19:00 órától a 89plusplus #1 című kiállítás nyílik meg, amely Marius Fodor, Natalia Lazurca și Matei Păcurar nagyon fiatal művészek munkáit mutatja be.

Két további kiállítótér, az Atelier Patru (Eroilor 34/4) és a IAGA Contemporary Art (Cloșca 9-11) is részt vesz az EGMSZ által szervezett Galériák Éjszakáján ugyanakkor a CLUJOTRONIC művészeti és elektronikus zenei fesztivál (Ștefan cel Mare tér 18) is bekapcsolódik a rendezvénybe.

A 7 év, 7 tér, 7 nap ünnepi program október 7-én zárul a szentendrei ART CAPITAL 2016 fesztivál bemutatójával, amelynek keretében 15 kolozsvári képzőművész munkája is megtekinthető nemzetközi hírű kortárs képzőművészek alkotásai mellett. A rendezvényre a Mátyás Ház nagytermében kerül sor 17 órától, a bemutatót Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, a budapesti Műcsarnok és a debreceni MODEM korábbi vezetője, a Velencei Biennálé korábbi magyar biztosa tartja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?