Elszenesített kucsmakészítő és Omotra Csíkszeredában

Szénre „érzékeny” képzőművészeti projektnek lehetnek szemlélői október 7-ig a csíkszeredai Pál Art Galériába ( PAG) látogatók. Jánosi Antal képzőművész Omotra című kiállításárasaját maga égetett szénnel rajzolt – a munkákat a galéria közelebbről az idei Art Market Budapest kortárs művészeti vásáron is elviszi.

Rá lehet keresni a világhálón az „Omotra” jelentésére, de a megfejtése jelenleg kizárólag a csíkszeredai Pál Art Galériában (PAG) található meg. A művészeten belüli keresés, a személyiség, a lélek, és a keresés folyamata ugyanis az anyaga, akár szó szerint is annak, amit Jánosi Antal helyi képzőművész szótalálmánya kifejez. Erről az Omotra rajzok címet viselő tárlat szeptember 21-i kiállítás-megnyitóján, majd – a PAG hagyománya szerint – az alkotóval szervezett 22-i nyílt beszélgetésen is képet kaphattunk.

De erről esztétikai látleletet szerezhet naponta 10-18 óra között a tárlatlátogató is. A Pál Art Galériában szénrajzok alkotják az Omotrát – olyan szénnel készül rajzok, melyhez a szenet maga az alkotó égetett ki. És itt fogadja a látogatót a „sipka”: egy Jánosi Antal által elszenesített 100 éves kucsmakészítő-kaptafa is, mely az egykori használati tárgy „szoborrá” konzerválását, s a szénnel való alkotást is önmagában hordozza.

A PAG fontosnak tartja, hogy olyan alkotóval nevezzen be az idei Art Market Budapest kortárs művészeti vásárra, akik színvonalat jelentenek: ezért a standon a Jánosi Antal 16 szénrajza, az Omotra, valamint a pozsonyi Szőke Erika Átalakulás című, három fényképből álló sorozata lesz idén jelen – mondta el a Maszolnaka kiállítás kurátora,Szőcs Barna. Elmondása szerint a Jánosi rajzaihoz harmonikusan illeszkedő fotók 19. századi fotótechnikával készültek, a lélek és ember kapcsolatát és átmeneteinek állapotát, a tudat és tudattalan.

Mint megtudtuk, a Csíkszeredában most megtekinthető 16 szénrajzot Jánosi Antal Omotrasorozatának mintegy 100 rajzából válogatták ki. Végigvezetve bennünket a tárlaton, felfedte: ugyan az van a köztudatban, hogy „a fekete nem szín”, az Omotra szénrajzok megmutatják, hogy a fekete meleg vagy hideg tónusa is megmutatkozik, de, a képekre az alkotó néhány kísérleti részletet is elhelyezett technikailag, amit csakis a figyelmes szemlélő vehet észre.

Nem mellékes az sem: a párban beszélgető 8-8 rajzon voltaképpen Júdás palástjának részletei tűnnek fel – amiről értesülvén gyakorlatilag újból érdemes ilyen szemszögből is végignézni a tárlatot. A szándékosan üveg mögé tett, tehát közeledtünkre arcunkat tükröző fekete képek pedig az önmagunkba tekintést is belekomponálták a folyamatba.

Mint megtudtuk: a galéria kiállítás kapcsán szervezett beszélgetést rögzítette, és kiadványban is megjelenteti közelebbről. Jánosi Antal pedig „tanulási folyamatként” tekint az Omotrára, a felvetett gondolatokat és kérdéseket beépíti a sorozata következő rajzaiba. A tárlat október 7-ig látogatható Csíkszeredában a Szász Endre utcai galériában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?